Pekka Fredriksson
Lukiokoulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja, FM
Kesälomareissu Tukholmaan, kaveri vaihto-oppilaana, populaarin rytmimusiikin kuuntelu ja kirjeenvaihtokokeilu saksalaisen tytön kanssa. Kuulostaako tutulta? Tällaista likipitäen oli 1970-luvun lopun monen nuoren kansainvälinen elämysmaailma.
Kuusiluodon koululla vieraili ryhmä DDR-opettajia ja salissa esitettiin ’Luottamus-elokuvaa’, joita molempia eettisistä syistä boikotoin. Sain silloin tuntea nahoissani, mutta nyttemmin olen jo tottunut olemaan ylpeä kannanotoistani.
Oulun kaupungin sivistysohjelmassa halutaan, että oululainen nuori olisi verkostoitunut maailmankansalainen. Onkohan tämä isoa puhetta vai mistä oikein on kysymys?
Maailma ympärillämme on muuttunut ja lähentynyt. Koulutuksessa kansainvälisyys lähtee valmiuksien rakentamisesta ja kieliin tutustumisesta. Kieliohjelmalla luodaan mahdollisuuksia vahvistaa kansainvälisiä kokemuksia. Aina ei tarvitse liikkua vaan yhteyksiä ja yhteistyötä voi harrastaa kotoakin käsin. Onhan kotikaupunkimme kansainvälinen. Katukuvassa kuulee monia kieliä. Ulkomaalaisia opiskelijoita ja työntekijöitä kulkee usean meidän arjessamme.
Keskeistä on toimia aktiivisesti verkostoissa. Useat oululaiset lukiot toimivat UNESCO-kouluina. Yhdessä tekemällä vaikuttaminen saa laajempia ulottuvuuksia. Kansainvälistymme kestävästi ja kannustamme opiskelijoitamme kunnioittamaan eri kulttuureja ja tapoja. Pohjoismaista yhteistyötä teemme Perämerenkaaren molemmin puolin.
Euroopan unionin vaihto-ohjelmat ovat mullistaneet opiskelijoiden liikkuvuuden. Lähes jokaisella lukiolla on kokemuksia onnistuneista Erasmus-ohjelmista, joissa myös matkustaminen kumppanuusmaihin avautuu. Vuorovaikutteiset ohjelmat perustuvat opetussuunnitelmien kehittämiseen. Majoitusten järjestäminen perheissä tuo arjen lähelle niin matkoilla kuin isännöidessäkin.
Koulutus kiinnostaa laadullaan. Esimerkkinä tästä olemme käynnistäneet IB-lukiokoulutuksen myyntitoiminnan Kiinan suuntaan. Kansainvälinen koulu Oulussa on lunastanut paikkansa, ja tarvetta englanninkieliselle koulutukselle olisi toisella asteellakin.
Koulutusvienti koskee myös Oulussa tapahtuvia vierailuja ja opintojaksoja, joissa yhteistyö korkeakoulujen kanssa on tiivistä.
Paria vaatimatonta toimenpidettä maailmankansalaisuus vielä kaipaisi: nuoret voisivat opiskella muitakin kieliä kuin englantia ja Oulun valitseminen vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi voisi olla useampien sydämen asia!
Etusivulla juuri nyt
Näköislehti
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Santeri Hilli asuu kerrostalohuoneistossa Lipporannassa itävaltalais-italialaisen puolisonsa Magdalena Di Lucan ja pariskunnan viisi kuukautta vanhan Lumi-tyttären kanssa.
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
STUDIO TIMO HEIKKALA OY
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Studio Timo Heikkala
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042
Kotikaupungin kuulumiset kerran viikossa keskiviikkoisin
Oululainen Forum24 pureutuu paikallisiin uutisiin, viihteeseen ja mieleenpainuviin tarinoihin. Levikki noin 85 000.
Olemme osa Kaleva Mediaa.
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042