Oulu
Martti Turunen
martti.turunen@forum24.fi
Virpiniemen asukkaat ovat vuosia ajaneet kaavamuutosta, joka mahdollistaisi vakituisen asumisen alueella.
Koko kaavamuutos voi kuitenkin osoittautua pian tarpeettomaksi:
Väestörekisterikeskus on Oulun kaupungin saamien tietojen mukaan muuttamassa valtakunnallista menettelyohjettaan tai luokitusjärjestelmäänsä.
Muutos mahdollistaa vakituisen osoitteen kirjaamisen vapaa-ajan asuntoihin, sanoo asemakaavapäällikkö Kari Nykänen.
Nykänen odottaa väestörekisterikeskukselta lisätietoa jo alkuvuodesta.
– Emme ole saaneet asiasta vielä tiedotetta. Jos ja kun saamme, tilanteessa todennäköisesti palataan aiempaan käytäntöön, Nykänen huomauttaa.
– Asukkaiden tyytymättömyyden taustallahan on maistraattien vuonna 2014 käyttöönottama kirjaamiskäytäntö, jonka mukaan vapaa-ajan asuntoihin ei kirjata vakituista osoitetta. Tämä vailla vakituista osoitetta -tilanne on tuonut haasteita ihmisten arkielämään, sillä monet yhteiskunnan toiminnot kytkeytyvät vakituiseen osoitteeseen.
Oulun kaupunki onkin Nykäsen mukaan "kovasti viestittänyt" väestörekisterikeskukselle vanhan, vuoteen 2014 asti voimassa olleen menettelyohjeen palauttamiseksi.
Kaavamuutos
olisi kalliimpi
Haukiputaan kunta kaavoitti Virpiniemen Meriniemen ja Kellonlahden aikoinaan loma-asuntoalueeksi. Tämä tiesi sitä, että tontinluovutus, sopimukset ja rakennusluvat laadittiin loma-asunnoille.
Maistraatti salli silti vuoteen 2014 saakka vakituisen osoitteen alueiden rakennuksiin, joita lienee noin 150.
Asukkaiden enemmistö on maistraatin viiden vuoden takaisen päätöksen jälkeen edellyttänyt Oulun kaupungilta muun muassa vaiheasemakaavaa, jolla vakituinen asuminen sallittaisiin asemakaavan mukaisilla loma-asuntoalueilla.
Asemakaavapäällikkö Kari Nykänen sanoo, että kaavamuutos on vasta toissisijainen ratkaisu.
Hän pitää väestörekisterikeskuksen menettelyohjeen muuttamista nopeampana ja kustannuksiltaan huomattavasti edullisempana kaikkien osallisten kannalta.
– Kaavamuutos tulisi tietysti tehdä lain edellyttämällä tavalla. Kaikkien alueen maanomistajien olisi osallistuttava kaavatyöhön ja sitouduttava kaavamuutoksen aiheuttamiin, yksittäistä tonttia kohden arviolta 10 000–15 000 euron kustannuksiin, Nykänen huomauttaa.
– Kaavan tekninen piirtäminen olisi ehkä nopeaa, mutta sen lisäksi tulisi käydä maankäyttösopimuskeskustelut jokaisen maanomistajan kanssa ennen kuin kaavan voisi hyväksyttää.
Kaavamuutos ja asuntojen käyttötarkoituksen muutos edellyttäisi uuden rakennusluvan hakemista.
Uuden rakennusluvan myöntäminen taas voisi edellyttää asuntoihin tehtäviä kalliitakin "kymppitonnien muutoksia" ja rakennuslupaprosessia.
– Kaavamuutoksenkin jälkeen ilman uutta rakennuslupaa asuntoa ei esimerkiksi voisi myydä omakotitalona, Nykänen summaa.
Kunnallisteknisistä järjestelyistä tulisi kustannuksia myös Oulun kaupungille: Teiden mahdollinen leventäminen maksaisi ja johtaisi tonttien kaventamiseen. Pinnoitteita ja valaistusta pitäisi uusia.
– Kustannusarvio on noin 1,1 miljoonaa.
Kaavoituksesta
helposti syyllinen
Asemakaavapäällikkö Kari Nykänen korostaa, että Virpiniemen haastavan tilanteen taustalla on maistraattien vuoden 2014 menettelyohje.
– Vaikka Oulun kaupungin kaavoitus halutaankin helposti tehdä syylliseksi.
Nykänen esittää valtiovaltatasolla pohdittavaksi, onko ylipäätään tarpeellista kontrolloida vakituista pelkästään asumista kaavoituksella.
Etusivulla juuri nyt
Näköislehti
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Santeri Hilli asuu kerrostalohuoneistossa Lipporannassa itävaltalais-italialaisen puolisonsa Magdalena Di Lucan ja pariskunnan viisi kuukautta vanhan Lumi-tyttären kanssa.
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
STUDIO TIMO HEIKKALA OY
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Studio Timo Heikkala
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042
Kotikaupungin kuulumiset kerran viikossa keskiviikkoisin
Oululainen Forum24 pureutuu paikallisiin uutisiin, viihteeseen ja mieleenpainuviin tarinoihin. Levikki noin 85 000.
Olemme osa Kaleva Mediaa.
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042