Näköislehti

Jätä ilmoitus

Yhteystiedot

Mediakortti

  • Uutiset

    Ihmiset

    Urheilu

    Vapaa-aika

    Lisää

    Automaailma

    Kolumnit

    Vieraskolumnit

    Lukijoiden mielipiteet

    Kaupallinen yhteistyö

    Etusivu

    Uutiset

    Ihmiset

    Urheilu

    Vapaa-aika

    Näköislehti

    Automaailma

    Kolumnit

    Vieraskolumnit

    Lukijoiden mielipiteet

    Kaupallinen yhteistyö

    Jätä ilmoitus

    Yhteystiedot

    Mediakortti

    Rauhan­pal­kinnon saajan työn siemenet kylvettiin 80-luvulla Lintulassa – "Vähän erilaisesta" Miriam Attiaksesta tuli polarisaation purkaja ja konfliktien ratkaisija, joka ilmoitti Sadan­ko­mi­tealle erityis­ruo­ka­va­li­okseen kuohuviinin

    Uutiset
    30.12.2020 19:00

    Miriam Attias sai lapsena erityis­huo­miota, ja se johti osaltaan Sadankomitean rauhan­pal­kin­nolla palkittuun työhön

    Ou­lu

    Jus­si Kor­ho­nen

    jus­si.kor­ho­nen@fo­rum24.fi

    Ou­lu­lais­läh­töi­nen so­vit­te­li­ja Mi­ri­am At­ti­as vai­kut­ti it­se­näi­syys­päi­vä­nä lii­kut­tu­neel­ta, kun hän ot­ti vas­taan Sa­dan­ko­mi­te­an rau­han­pal­kin­non.

    Muu­sik­ko Sa­mu­li Put­ro esiin­tyi, ja pöy­tä oli ko­re­a­na.

    – He ky­syi­vät mi­nul­ta etu­kä­teen mah­dol­li­ses­ta eri­tyis­ruo­ka­va­li­os­ta. Yri­tin ol­la haus­ka ja sa­noin, et­tä kuo­hu­vii­ni. Siel­lä sit­ten oli kuo­hu­vii­niä ja kaik­kea, At­ti­as nau­raa.

    Pal­kin­to­pe­rus­te­luis­sa to­det­tiin, et­tä At­ti­as on naa­pu­ruus- ja yh­tei­sö­so­vit­te­lun ura­nuur­ta­ja, joka on eri­kois­tu­nut ryh­mien vä­lis­ten ja si­säis­ten konf­lik­tien rat­kai­se­mi­seen, jän­nit­tei­den pur­ka­mi­seen ja toi­mi­vien vä­es­tö­suh­tei­den luo­mi­seen.

    Nii­hin liit­ty­vät konk­reet­ti­set teot an­sait­se­vat tul­la huo­mi­oi­duk­si, Sa­dan­ko­mi­te­an pu­heen­joh­ta­ja Kai­su Kin­nu­nen sa­noi.

    Vii­me vuo­det Ko­neen Sää­ti­ön ra­hoit­ta­maa De­po­la­ri­ze-han­ket­ta ve­tä­nyt Mi­ri­am At­ti­as ker­too, et­tä hä­nen pal­ki­tun työn­sä sie­me­net kyl­vet­tiin vuo­si­kym­me­niä sit­ten ­Ou­lus­sa.

    Eri­tyis­huo­mi­o­ta

    Hel­mi­kuus­sa 1980 syn­ty­nyt At­ti­as viet­ti lap­suu­ten­sa Lin­tu­las­sa.

    – Oli pal­jon lap­sia. Oli ka­ve­rei­ta ja soi­tel­tiin ovi­kel­lo­ja. Hy­viä muis­to­ja, hän sa­noo.

    On myös toi­sen­lai­sia muis­to­ja. At­ti­as oli vä­hän eri­lai­nen.

    – Sain huo­mi­o­ta. Ei pel­käs­tään kiel­teis­tä, myös myön­teis­tä. Myös sel­lais­ta eri­tyis­huo­mi­o­ta, joka ei tun­tu­nut ki­val­ta, hän sa­noo.

    Nii­hin ai­koi­hin isän maa kat­sot­tiin konk­reet­ti­ses­ti isän­maak­si: vaik­ka äi­ti oli suo­ma­lai­nen ja At­ti­as syn­ty­nyt Ou­lus­sa, hän sai kan­sa­lai­suu­ten­sa ma­rok­ko­lais­taus­tai­sel­ta isäl­tä, joka oli en­nen Suo­meen pää­ty­mis­tään eh­ti­nyt rans­ka­lais­tua.

    At­ti­ak­sen toi­nen äi­din­kie­li oli rans­ka, ja se tun­tui no­lol­ta. Hän lak­ka­si vuo­sik­si pu­hu­mas­ta rans­kaa jul­ki­ses­ti.

    Hä­nen hiuk­sen­sa oli­vat tum­mem­mat kuin muil­la. Ni­meä yri­tet­tiin vään­tää Mir­jak­si tai Mir­ja­mik­si.

    – Olin muu­ten­kin ai­ka ujo ja ah­dis­tu­nut lap­si. Se oli ihan hir­ve­ää.

    Suo­men kan­sa­lai­suus jär­jes­tyi pre­si­dent­ti Ur­ho Kek­ko­sen al­le­kir­joi­tuk­sel­la, mut­ta lap­suu­des­sa ko­et­tu eri­lai­suus eh­ti piir­tää en­sim­mäi­siä suun­ta­vii­vo­ja tu­le­val­le ural­le.

    – Rans­ka­lai­suu­del­la­han saa myön­teis­tä­kin huo­mi­o­ta, mut­ta mik­si se tun­tuu är­syt­tä­väl­tä ja vie­raal­ta? Kos­ka se on yk­sin­ker­tais­ta­vaa. Po­la­ri­saa­tio toi­mii juu­ri täl­lais­ten yk­sin­ker­tais­ta­vuuk­sien kaut­ta, et­tä joku ih­mi­nen mää­ri­te­tään yh­den iden­ti­tee­tin osa-alu­een ja ste­re­o­ty­pi­an kaut­ta.

    Ei vain paha

    Po­la­ri­saa­tio tai pi­kem­min­kin sen pur­ka­mi­nen on ol­lut At­ti­ak­sen pää­työ vii­me vuo­det. Hän lä­hes­tyy asi­aa hol­lan­ti­lai­sen te­o­ree­ti­kon, toi­mit­ta­jan ja fi­lo­so­fin Bart Brands­man ke­hit­tä­män mal­lin kaut­ta.

    – Hä­nen lä­hes­ty­mis­ta­pan­sa on to­del­la käy­tän­nöl­li­nen, jär­keen- ja tun­tei­siin­käy­pä. Sel­lai­nen, et­tä asi­oil­le voi teh­dä jo­tain ja ai­ka pal­jon­kin. Haas­ta­vaa on se, et­tä kaik­kien pi­täi­si men­nä pik­kui­sen it­seen­sä.

    Brands­man mal­lis­sa po­la­ri­saa­tio to­de­taan yk­sin­ker­tais­te­tus­ti it­ses­sään neut­raa­lik­si me vas­taan ne -aja­tus­ra­ken­teek­si, joka muut­tuu on­gel­mal­li­sek­si, kun se vah­vis­tuu lii­kaa. Kes­kel­lä ole­vat hil­jai­set ovat mus­ta­val­koi­suu­den vas­ta­voi­ma. Po­la­ri­saa­ti­o­ta voi­daan pur­kaa oi­kein ra­ken­ne­tul­la kes­kus­te­lul­la juu­ri hei­dän kans­saan.

    At­ti­as huo­maut­taa, et­tä yh­teis­kun­nal­li­nen muu­tos syn­tyy usein po­la­ri­saa­ti­os­ta

    – Jos miet­tii esi­mer­kik­si mi­nua hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti hyö­dyt­tä­nyt­tä nai­sa­si­a­lii­ket­tä, niin oli­han se­kin jos­kus 60-lu­vul­la ai­ka ra­di­kaa­lia, hän miet­tii.

    Vaik­ka kyse ei ole siis yk­si­se­lit­tei­ses­ti pa­has­ta asi­as­ta, pa­him­mil­laan po­la­ri­saa­tio toi­mii otol­li­se­na maa­pe­rä­nä konf­lik­teil­le, jot­ka voi­vat yl­tyä jopa vä­ki­val­lak­si.

    Fors­san mal­li

    Tur­va­pai­kan­ha­ki­jat ja pai­kal­li­nen nuo­ri­so ajau­tui­vat Fors­sas­sa vuon­na 2016 konf­lik­tiin, jo­hon liit­tyi vä­ki­val­taa. Kun tun­teet kä­vi­vät kuu­mi­na, pai­kal­le saa­pui myös hen­ki­löi­tä, joi­ta Brands­man mal­lin mu­kai­ses­ti voi­si luon­neh­tia yl­lyt­tä­jik­si.

    Jär­jes­tet­tiin mie­le­no­soi­tuk­sia, jois­sa ää­nen­sä­vy­jen voi kat­soa pyr­ki­neen sekä sy­ven­tä­mään konf­lik­tia et­tä hyö­dyn­tä­mään sitä po­la­ri­saa­ti­o­työs­sä.

    Sii­nä mis­sä At­ti­as pyr­kii pur­ka­maan po­la­ri­saa­ti­o­ta, toi­set edis­tä­vät sitä työk­seen.

    – Sii­tä tu­lee ih­mi­sil­le am­mat­ti. Se tuo nä­ky­vyyt­tä. Se tuo kan­nat­ta­jia, Mi­ri­am At­ti­as sa­noo.

    Kun yl­lyt­tä­jien tar­koi­tus ei ole osal­lis­tua kes­kus­te­luun, jot­ta löy­det­täi­siin jo­kin hyvä rat­kai­su, on vaa­ra­na, et­tä kan­nat­ta­jat työn­tä­vät hei­tä koko ajan enem­män ­ää­ri­lai­dal­le.

    – Sik­si nämä il­mi­öt vä­ki­val­tais­tu­vat. Sil­lä ta­val­la ra­di­ka­li­soi­tu­mi­nen­kin ta­pah­tuu.

    Vuon­na 2016 Naa­pu­ruus­so­vit­te­lun kes­kuk­ses­sa toi­mi­nut Mi­ri­am At­ti­as kut­sut­tiin Fors­saan yh­des­sä kol­le­gan­sa kans­sa. Konf­lik­ti rat­ke­si yh­tei­sö­so­vit­te­lun me­ne­tel­miä so­vel­ta­en. Syn­tyi Fors­san mal­li, joka sai pää­pal­kin­non Eu­roo­pan ri­kos­tor­jun­ta­ver­kos­ton ri­kos­tor­jun­ta­kil­pai­lus­sa.

    Konf­lik­tin kes­kel­le tun­keu­tu­nut, maa­han­muut­ta­ja­vas­tai­suu­del­la rat­sas­ta­nut lii­ke ajau­tui myö­hem­min si­säi­siin konf­lik­tei­hin ja kuih­tui ole­mat­to­miin.

    Se ko­lah­ti

    Yh­tei­sö­so­vit­te­lu oli tul­lut At­ti­ak­sel­le tu­tuk­si jo vii­me vuo­si­kym­me­nen al­ku­puo­lel­la, kun hän tu­tus­tui työ­yh­tei­sö­so­vit­te­lus­ta väi­tös­kir­jan teh­neen Timo Pehr­ma­nin op­pei­hin.

    – Se ko­lah­ti, ja minä soi­tin hä­nel­le. Käy­tiin pit­kä pu­he­lu, ja hän toi mi­nul­le sen kir­jan.

    At­ti­ak­sel­le val­ke­ni, et­tä ih­mis­ten vä­li­siä on­gel­mia ei rat­ko­ta et­si­mäl­le niil­le syy.

    – Täy­tyy­kin läh­teä sii­tä, et­tä ei ole yh­tä syy­tä, on mon­ta nä­kö­kul­maa. On läh­det­tä­vä sii­tä, et­tä on­nis­tu­taan avar­ta­maan nii­tä nä­kö­kul­mia ja pääs­tään eh­kä ti­laan, jos­sa pääs­tään te­ke­mään yh­teis­työ­tä.

    Ahaa-elä­myk­sen voi­man kuu­lee yhä At­ti­ak­sen ää­nes­tä.

    – Mie­tin, et­tä vau, se on juu­ri näin.

    At­ti­as opis­ke­li ai­het­ta ja hyö­dyn­si op­pi­maan­sa en­sin ni­me­no­maan työ­yh­tei­söis­sä. Myö­hem­min hän so­vel­si sa­mo­ja me­ne­tel­miä naa­pu­rus­to­konf­lik­tien rat­ko­mi­ses­sa.

    Tär­ke­ää on, et­tä ih­mi­set saa­vat omis­taa konf­lik­tin­sa, hän sa­noo.

    – Ne rat­ke­a­vat kes­tä­väl­lä ta­val­la, jos ih­mi­set saa­vat it­se kek­siä rat­kai­sut. Ih­mi­set it­se tie­tä­vät par­hai­ten, mitä he tar­vit­se­vat. So­vit­te­li­ja vain mah­dol­lis­taa sen, et­tä asi­aan liit­ty­vät käy­vät sitä kes­kus­te­lua ja et­si­vät rat­kai­su­ja yh­des­sä.

    Työs­sään hän on ha­vain­nut, et­tä kuun­te­le­mi­nen on ra­di­kaa­li teko. Kun ih­mi­nen rai­vo­aa, hän ei ole par­haim­mil­laan, mut­ta jos pääs­tään pin­taan sy­vem­mäl­le, avau­tu­vat myös mah­dol­li­suu­det ­
    rat­kai­sui­hin.

    – Kuun­te­le­mi­nen on ra­di­kaa­lia, kos­ka yh­teis­työ­ha­lua ja -ky­kyä syn­tyy vas­ta, kun ih­mi­nen on tul­lut kuul­luk­si. Meil­lä kai­kil­la on tar­ve tul­la tun­nus­te­tuk­si oma­na it­se­nä, oman nä­kö­kul­man, oman ta­ri­nan ja oman iden­ti­tee­tin kaut­ta.

    Etusivulla juuri nyt

    17:10

    Uusia burles­ki­tu­lok­kaita esitellään Oulussa – "Kaikkea ei tarvitse tehdä naisellisesti"

    6:00

    Senio­ri­tu­be­tusta maan ja taivaan väliltä

    6:00

    Nuorten kriisikeskus Tuirassa saa jatkoa – "Ei ole niin pientä huolta tai kriisiä, etteikö siitä olisi hyvä puhua"

    7:00

    OAK löysi uuden toimi­tus­joh­tajan kaupungilta – Matti Matinheikki painaa kaasua

    6:00

    Tammikuu toi odotetun piris­tys­ruiskeen liikun­ta­kes­kuksiin

    6:00

    Jaakko Kuusisto: 2020 oli suurten haasteiden vuosi

    Näköislehti

    KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

    KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

    30.1.2020 12:05

    Faski­a­ma­ni­pu­laatio on mysteeristen kipujen etsimistä ja hoitamista

    KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

    9.1.2020 9:00

    Itävallan Salzburgista Lipporantaan

    Santeri Hilli asuu kerrostalohuoneistossa Lipporannassa itävaltalais-italialaisen puolisonsa Magdalena Di Lucan ja pariskunnan viisi kuukautta vanhan Lumi-tyttären kanssa.

    Santeri Hilli asuu kerrostalohuoneistossa Lipporannassa itävaltalais-italialaisen puolisonsa Magdalena Di Lucan ja pariskunnan viisi kuukautta vanhan Lumi-tyttären kanssa.

    KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

    28.11.2019 9:00

    Oikeanlainen rakennettu

    ympäristö tekee onnelliseksi

    STUDIO TIMO HEIKKALA OY

    KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

    4.11.2019 15:00

    Opiske­li­ja­parin liikunnallista elämää Lipporannassa

    Studio Timo Heikkala

    Kotikaupungin kuulumiset kerran viikossa keskiviikkoisin

    Oululainen Forum24 pureutuu paikallisiin uutisiin, viihteeseen ja mieleenpainuviin tarinoihin. Levikki noin 85 000.

    Olemme osa Kaleva Mediaa.

    Yhteystiedot

    Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU

    Puhelin: 0207 545 700

    Fax: 0207 545 701

    ISSN: 1458-4042

    Linkit

    Tietosuoja

    Käyttö- ja sopimusehdot

    Palaute

    Kotikaupungin kuulumiset kerran viikossa keskiviikkoisin

    Oululainen Forum24 pureutuu paikallisiin uutisiin, viihteeseen ja mieleenpainuviin tarinoihin. Levikki noin 85 000.

    Olemme osa Kaleva Mediaa.

    Yhteystiedot

    Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU

    Puhelin: 0207 545 700

    Fax: 0207 545 701

    ISSN: 1458-4042

    Linkit

    Tietosuoja

    Käyttö- ja sopimusehdot

    Palaute