Hallituskadulla sijaitsevan BusinessAseman rooli työllisyysasioissa kasvaa.
Pekka Kallasaari
Oulu
Jussi Korhonen
jussi.korhonen@forum24.fi
Eduskunta näytti viime viikolla työllisyyden kuntakokeilulle vihreää valoa. Kokeilu alkaa maaliskuun alussa. Mukana on 118 kuntaa ja 25 aluetta, myös Oulu ja Oulun seudun kunnat.
Käytännössä kokeilu tarkoittaa sitä, että osa työnhakijoista siirtyy TE-toimistoista eli valtiolta kuntien asiakkaiksi. Kunnille siirtyvät työttömät ja työvoimapalveluissa olevat, jotka eivät ole oikeutettuja ansiopäivärahaan, alle 30-vuotiaat työnhakijat ja kaikki kokeilualueiden TE-toimistoissa työttömänä tai työvoimapalveluissa olevat maahanmuuttajat ja vieraskieliset.
Maaliskuun alusta heitä palvellaan Oulussa Hallituskadulla BusinessAsemalla ja työllisyyspalvelujen nykyisissä tiloissa.
– Nykyisiin palveluihin muutosta on se, että pystymme kuntakokeilussa yhdistämään julkiset työvoima- ja yrityspalvelut kunnan omiin palveluihin, kertoo kuntakokeilun projektipäällikkö Marjo Pekkonen BusinessOulusta.
Päätavoitteena on pitkäaikaistyöttömyyden vähentäminen.
– Pyrimme ennaltaehkäisemään sitä. Jos se on ehtinyt jo syntyä, katkaisemaan sitä ja lopulta tietenkin löytämään asiakkaalle työttömyyden pysyvästi katkaisevan ratkaisun.
Parempi kokonaiskuva
Kokeilun piiriin kuuluvien työnhakijoiden on määrä saada jatkossa aikaisempaa yksilöllisempää palvelua. Aikaisemmin TE-toimistojen ja kuntien välistä yhteistyötä on häirinnyt esimerkiksi yhteisen asiakastietojärjestelmän puute.
Marjo Pekkonen sanoo, että jatkossa voidaan puhua yhdestä luukusta. Kokeilun myötä kokonaiskuva asiakkaan palvelujen tarpeesta nähdään selvemmin ja hänelle voidaan tarjota TE-palveluihin yhdistettynä esimerkiksi kaupungin sote- tai koulutuspalveluja.
– Monien kohdallahan ei riitä, että tarjotaan pelkästään työllistymistä edistäviä palveluja, vaan rinnalle saatetaan tarvita esimerkiksi sosiaali- tai terveyspalveluja, jotta työllistymismahdollisuudet nopeutuvat.
Kannattava panostus
BusinessAsemalle on remontoitu ja kalustettu tiloja maaliskuussa käynnistyvää toimintaa varten.
Valtiolta tulevien 60,5 henkilötyövuoden lisäksi kaupunki on rekrytoinut 15 uutta henkilöä.
Kyse on siis varsin mittavasta panostuksesta, joka myös maksaa kaupungille selvää rahaa.
Jos monista asioista Oulun päättäjät ovatkin riidelleet, niin siitä vallitsee laaja yksimielisyys, että pitkäaikaistyöttömyyden torppaamiseen kannattaa panostaa.
Pitkittyneestä työttömyydestä lankeaa kaupungille niin sanottu työmarkkinatuen sakkomaksu, joka on kokonaisuudessaan huidellut Oulussa vuosittain yli 20 miljoonassa eurossa. Kuntakokeilu antaa kaupungille paremmat eväät vaikuttaa itse tilanteeseen.
Marjo Pekkosen mukaan sakkomaksujen pieneneminen on kaupungin kannalta konkreettinen tähtäin. Euromääräinen tavoite tarkentuu lähempänä kuntakokeilun käynnistymistä.
Etusivulla juuri nyt
Näköislehti
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Santeri Hilli asuu kerrostalohuoneistossa Lipporannassa itävaltalais-italialaisen puolisonsa Magdalena Di Lucan ja pariskunnan viisi kuukautta vanhan Lumi-tyttären kanssa.
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
STUDIO TIMO HEIKKALA OY
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Studio Timo Heikkala
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042
Kotikaupungin kuulumiset kerran viikossa keskiviikkoisin
Oululainen Forum24 pureutuu paikallisiin uutisiin, viihteeseen ja mieleenpainuviin tarinoihin. Levikki noin 85 000.
Olemme osa Kaleva Mediaa.
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042