Oulu
Jussi Korhonen
jussi.korhonen@forum24.fi
Kasvukivut ovat lapsiperheissä tuttu vaiva. Lastentautien erikoislääkäri, dosentti Marja Ojaniemi Oulun yliopistollisesta sairaalasta kertoo, että eri tutkimusten mukaan esiintyvyysluku on noin 40 prosenttia.
– Luku hieman vaihtelee eri maissa tehdyissä tutkimuksissa, mutta vaihteluväli on 36–44 prosenttia.
Kipuja esiintyy tyypillisesti iltaisin. Jomotus tuntuu monesti säärissä ja saattaa estää lasta nukahtamasta tai herättää unesta.
Kipua voi helpottaa hieromalla. Myös lämmin tai kylmä saattavat auttaa.
– Joku saattaa jotain kipulääkettäkin, kuten parasetamolia, käyttää, mutta yleensä kuitenkaan ei. Jos on niin kova kipu, niin se voi olla jotakin muutakin, Marja Ojaniemi sanoo.
Vuonna 2010 ilmestyneessä Duodecim-lehden artikkelissa kerrotaan, että yritetykset lääkitä vaivaa D-vitamiinilla ja kalsiumilla ovat olleet tuloksettomia. Taustalla arvioidaan olleen ajatus, että kivut johtuisivat ”kalkin puutteesta”.
Lasten tavallisin kipuoireyhtymä
Kasvukivut ovat lasten tavallisin kipuoireyhtymä. Kyseessä ei kuitenkaan ole sairaus vaan fysiologinen ilmiö, Marja Ojaniemi sanoo.
Kipujen syystä ei ole yksimielisyyttä alan ammattilaisten parissa.
Monet ovat esittäneet, että taustalla ei varsinaisesti olisi kasvu lainkaan. Marja Ojaniemi arvioi, että sillä on kuitenkin osuutensa asiaan: kovassa kasvuvaiheessa pitkien luiden päissä solut jakaantuvat kovaa vauhtia ja kudoksetkin joutuvat antamaan periksi.
Yleisimmin kasvukivut vaivaavat 3–12-vuotiaita.
– Yleensä ei enää murrosikäisiä, vaikka silloin onkin kova kasvuvauhti. Lapsuuden pituuskasvu tapahtuu raajoissa. Murrosiän kasvuspurttauksessa pitenee enemmän selkä, Ojaniemi kertoo.
Hänen mukaansa harvinaisemmissa tapauksissa kasvukipuja voi esiintyä vielä puberteetti-ikäisilläkin.
Vähänlaisesti tutkimusta
Tutkijat eivät ole kasvukipuihin kovin kiihkeästi tarttuneet vaivan yleisyydestä huolimatta. Siksi kipujen syytäkään ei tarkasti tiedetä.
Marja Ojaniemi luo pikaisen katsauksen asiaa koskevaan tutkimukseen. Vuodelta 2017 löytyy jotain, mutta sitten pitää mennä 80-luvulle.
– Vuodesta 1900 tähän päivään löydän hirveän vähän artikkeleita, Ojaniemi sanoo.
Oulussa kasvukipuja tutkittiin 80-luvulla. Viidestäsadasta viidesluokkalaisesta oululaislapsesta kasvukipuja oli esiintynyt puolella.
Ranskalainen keksintö
Koska kasvukipujen syitä ei tarkasti tiedetä, on koko nimitystä pidetty ongelmallisena, mahdollisesti harhaanjohtavanakin. Tilalle on tarjottu ilmaisua lasten hyvänlaatuiset toistuvat yölliset raajakivut.
Vanha nimitys on kuitenkin jäänyt käyttöön, koska niin vanhemmat kuin lääkäritkin ymmärtävät niistä puhuttaessa, mistä on kyse.
Nimitys kasvukivut juontaa juurensa 1800-luvun alkupuolelle, kun ranskalainen Marcel Duchamp tutki alaraajakivuista kärsineitä teini-ikäisiä nuoria. Hän esitti vuonna 1823, että kivut johtuivat luuston nopeasta kasvusta kasvupyrähdyksen aikana.
Ajan saatossa on esitetty muitakin teorioita, kuten lievää reumakuumetta, latuskajalkoja ja pihtipolvia.
Myös psykososiaalisilla syillä on arveltu voivan olla osuutensa.
Etusivulla juuri nyt
Näköislehti
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Santeri Hilli asuu kerrostalohuoneistossa Lipporannassa itävaltalais-italialaisen puolisonsa Magdalena Di Lucan ja pariskunnan viisi kuukautta vanhan Lumi-tyttären kanssa.
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
STUDIO TIMO HEIKKALA OY
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Studio Timo Heikkala
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042
Kotikaupungin kuulumiset kerran viikossa keskiviikkoisin
Oululainen Forum24 pureutuu paikallisiin uutisiin, viihteeseen ja mieleenpainuviin tarinoihin. Levikki noin 85 000.
Olemme osa Kaleva Mediaa.
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042