Oulu
Martti Turunen
martti.turunen@forum24.fi
Valokuva on vuosien takaa, mutta ei jätä vieläkään kylmäksi.
Jarmo Hirvasojan ahnas kallistus jääspeedwaykisan viimeisessä kaarteessa on legendaarinen: kyynärpää hipoo jään pintaa ja vauhti satasta, vaikka aivan vieressä jäätä piiskaa kolme muuta pyörää piikkirenkaineen.
Oululaisen rohkeus, taito ja taktiikka tuottivat tulosta.
Hirvasoja voitti jääspeedwayn maailmanmestaruuden maaliskuussa 1990. Sen ainoan, joka on lajissa koskaan Suomeen tullut.
– Muuten moottoripyöräliitolle on tullut menestystä, 565 MM- ja EM-mitalia kautta aikojen. Se on paljon pikkuliitolle ja ansaitsee tulla kerrotuksi.
Harrikalla nykyään
Hirvasoja ihastui moottoripyöriin jo parivuotiaana. Kun setä oli tulossa, pikku-Jamppa juoksi vastaan kyytiin päästäkseen, ja pääsikin.
Siitä lähtien pyörät ovat olennainen osa hänen elämäänsä.
– Kaikki olisi kyllä voinut mennä toisinkin. Olin nimittäin pistänyt kovasti hanttiin, kun Kari-isoveli nosti minut pörän päälle vuoden vanhana, Hirvasoja naurahtaa.
Kun rakkaus moottoripyöriin sitten syttyi, se oli menoa. Isoveli kuljetti polkupyörällään ja mopollaan Jamppaa katsomassa lähiseudun moottoriurheilutapahtumia.
Moottoripyöräkortin Hirvasoja sai 16-vuotiaana. Ariel 600 -pyörän hän oli hankkinut jo vuotta aiemmin odottamaan. Nyt tallista löytyy Harrikka: raskas hyvä pyörä, joka ei ole liian nopea.
– Jääspeedwaysta minut muistetaan, mutta se aika oli vain pieni osa tätä moottoripyöräilyä.
MM-pyörä tallessa
Vaikka kilpaura loppui Berliinissä 1996 loukkaantumiseen, Hirvasoja on kiitollinen: loukkaantumisia tuli sittenkin vähän.
– Sytyin ajamaan eniten isoissa kisoissa. Niissä riskejä saattoi ja kannatti ottaa. Hyvien kuskien kanssa se oli turvallista.
Hirvasoja ehti ottaa kuutisensataa MM-starttia.
– Nautinto, pelko ja jännitys. Ne olivat niin lähellä toisiaan, erottamattomia. Mitään niistä ei saanut päästää hallitsevaan asemaan.
MM-startit olivat vain jäävuoren huippu. Muutaman talvikuukauden aikana hän ehti paitsi kilpailla monessa maassa, myös harjoitella, huoltaa pyörää ja ajaa kilpailupaikalta toiselle autolla kymmeniä tuhansia kilometrejä.
Menestyksen lisäksi ura toi paljon ystäviä, kuten Jukka Raumannin.
– Olin Jukan mekaanikkona 70-luvulla ennen ajouraani. Jukka kävi turisemassa täällä viimeksi eilen, Hirvasoja sanoo entisessä Laanilan Pesulassa.
– Tämä on viimeinen tulli ennen kaatopaikkaa, hän myhäilee pesulaan rakennetussa hallissa.
Tulli-vertaus tulee siitä, että Hirvasojan hallille tuodaan tarpeellista ja tarpeetonta tavaraa eli "hitonmoista roinaa".
Vanhat seinät kätkevätkin sisäänsä pyöristä ja pyöränosista autoihin, mainoskyltteihin, julisteisiin, vanhoihin metallileluihin, polkuautoihin... Kaikkea keräilytavaraa on vain tullut.
Moottorimaailmaan ja muuhunkin uppoutuneelle paikka on aarreaitta. Kaikkea löytyy valmiina tai se rakennetaan.
Hallissa odottaa myös yllätys. MM-kullan tuonut pyörä löytyy käytännössä samassa asussa kuin 30 vuotta sitten.
– Voin myydä sen viidelläkympillä (50 000). Stoori siinä on moninkertainen pyörän muuhun arvoon verrattuna.
Legendat Saksaan
Hirvasoja perusti pesulassa toimivan Hirvas-Tekno toiminimen heti kilpauransa jälkeen.
Työt Laanilan Pesulassa kattavat "metallin monialan". Keksintöjäkin on tullut tehdyksi ja aiemmin Hirvasoja kiersi myös teollisuuden komennusreissuilla.
Hirvasoja vaikuttaa hyväkuntoiselta. Mies myöntää silti, että kilpaura jätti jälkensä, kolotuksia sinne tänne.
Mutta palataan Göteborgin MM-jäälle 1990. Miten ikimuistoista mestaruutta juhlittiin?
Ei juuri mitenkään. Mekaanikot lähtivät heti paluumatkalle ja Hirvasoja uusien kanssa Norjaan ajamaan.
– Olen aina ollut huono voittaja, mutta hyvä häviäjä, Jamppa kuittaa.
Pahimmat kilpakumppanit olivat neuvostoliittolaisia. Ratkaisevassa startissakin hän kohtasi viisi maailmanmestaria itänaapurista.
– Tiesin olevani kunnossa, kaikki erikseen voittanut. Silti vasta jälkeen päin tajusin, kuinka vahva olin. Sinä vuonna olin uskaltanut ottaa velkaakin ja kaikki meni jämptisti.
Hirvasoja arvosti vastustajiaan, mutta koki myös itse saavansa arvostusta: kilpakumppanit tiesivät, että oululainenkin oli tehnyt töitä voittaessaan heidät. Neuvostoliittolaiset kun treenasivat samassa leirikeskuksessa jääkiekon "punakoneen" kanssa 200 vuorokautta vuodessa. Muita sinne ei päästetty.
– Yhdessä käytiin saunassakin ja ysi heistä palkittiin oopperatalon johtajuudella. Ei minulle vain sellaista annettu, hän heittää.
Voi olla, että Jamppa ajaa vielä kerran kilpaa. Legendat oli jo kutsuttu Inzelliin Saksaan, mutta korona siirsi kisan ensi kesälle.
FAKTA
Jarmo Juhani Hirvasoja
66-vuotias.
Putkiasentaja, oma toiminimi Hirvas-Tekno.
Edusti Oulun Moottorikerhoa.
Jääspeedwayn maailmanmestari 1990 ja MM-hopeaa 1985.
Joukkuekilpailun MM-pronssia 1984 ja 1988.
Pohjoismaiden mestari 1990.
Seitsemän Suomen mestaruutta 1982–1991.
Etusivulla juuri nyt
Näköislehti
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Santeri Hilli asuu kerrostalohuoneistossa Lipporannassa itävaltalais-italialaisen puolisonsa Magdalena Di Lucan ja pariskunnan viisi kuukautta vanhan Lumi-tyttären kanssa.
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
STUDIO TIMO HEIKKALA OY
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Studio Timo Heikkala
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042
Kotikaupungin kuulumiset kerran viikossa keskiviikkoisin
Oululainen Forum24 pureutuu paikallisiin uutisiin, viihteeseen ja mieleenpainuviin tarinoihin. Levikki noin 85 000.
Olemme osa Kaleva Mediaa.
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042