Oulu
Tinja Huoviala
toimitus@forum24.fi
Karvisista pulppuaa puhetta ja naurua. Energinen kolmikko puurtaa päivästä toiseen rakkaan yhteisen harrastuksen Kuivasjärven Auran parissa, kukin tahollaan.
Isä Pekka Karvinen tekee maailman parhaiksi kehuttuja latuja Kuivasjärvellä, äiti Seija Karvinen vastaa Auran majan toiminnasta ja tytär Anne Karvinen-Poutanen organisoi seuran yleisurheilua: valmentaa sekä hoitaa paperiasioita, rahoja ja paljon muuta.
Perheellä riittää tekemistä joskus enemmän kuin aikaa. Vanhemmat ovat eläkkeellä jo ikänsä puolesta, Anne munuaissairautensa vuoksi. Koska hän liikkuu tällä hetkellä pyörätuolilla, on osansa seuratoiminnasta saanut myös puoliso Reijo Poutanen. Mies kuljettaa vaimoaan Ouluhallille treeneihin siinä missä vanhemmat lapsiaan.
Tällä porukalla ei muuten taida olla sellaista asiaa, jolle ei voisi myös nauraa.
Valmennettavina
nuoria huippuja
Annen kilparyhmässä urheilee tällä hetkellä noin 17–18-vuotiaita tyttöjä, joiden päälajeja ovat aitajuoksu, pikajuoksu ja kolmiloikka.
– Aitojen ja sileän ikäluokkiensa parhaita, muutamia SM-mitaleja, valmentaja kuvaa tasoa.
Lisenssiurheilijoita Aurassa on kuutisen sataa, lisäksi muita harrastajia satakunta. Nyt yleisurheilun pariin houkutellaan erityisesti poikia, joille laji sopii oheisharjoitteluksi tai vaihtoehdoksi, jos toinen laji loppuu.
Anne Karvinen-Poutanen on tyytyväinen siihen, että vetäjiä on vähintään riittävästi ja että ohjaajat ovat koulutettuja ja kasvaneet seuran perhemäiseen toimintakulttuuriin yleensä jo pienestä pitäen.
Auran majalle talkoolaisia voisi sen sijaan ilmoittautua enemmänkin. Rahaa kerätään seuran nuorille urheilijoille, joten palkkakuluihin sitä ei haluta käyttää. Talkootyön ansiosta harrastusmaksut on pystytty pitämään Aurassa alhaalla.
Ladut ja maja
kovassa käytössä
Majan alkuaikoina oli vieläkin tiukempaa.
– Kerättiin metsästä marjoja, jotta saatiin tehtyä hiihtäjille mehua ja myytiin arpoja Walolla, emäntä Seija Karvinen muistaa.
Munkinsyöjiä riittää ja haastattelupäivänäkin Seija oli leiponut yhdeksän hiivan taikinan, sillä koululaisia kävi hiihtämässä eri puolilta Oulua. Leipomisessa ja tiskillä hänellä on muutama apulainen.
Pekka Karvisen ja kumppaneiden käsialaa ovat kuuluisat majalta lähtevät ladut. Hän kertoo, miten kaksi naista oli tänä vuonna maksanut seuran kannatusjäsenmaksunkin hyvien latujen vuoksi. Kunnossapidon lisäksi raivataan uusia reittejä.
Hiihtokuntoista latua on tälle sesongille vielä jokunen kilometri.
– Sellainen talvi, ettei koskaan minun aikana aiemmin, puhaltaa mies vuosikymmenien kokemuksella.
Kokemus on auttanut samoin kuin vuosi sitten hankittu uusi tehokkaampi latukone, joka helpottaa ajoa ja murskaa jään lumeksi.
Pekka on perheen ensimmäinen auralainen.
– Naapurin isäntä soitti ovikelloa tammikuussa 1973 ja sanoi, että nyt lähdetään Auran vuosikokoukseen ja tehdään sinusta puheenjohtaja.
Majan pyörittäminen alkoi seuraavana vuonna ja uusi maja valmistui kymmenen vuotta myöhemmin – talkoilla, ”kirvesmiehiä odotellessa”. Vanha maja sijaitsi ihan nykyisen vieressä.
Latujen kunnossapitoa tehtiin aluksi suksilla ja ihmistyövoimalla, sitten moottorikelkalla vedettävällä lanalla. Latukone on ollut käytössä parikymmentä vuotta eli siitä asti, kun urakasta kaupungin kanssa sovittiin.
– Sopimuspaperiin tuli, ettei kaupungin miehille saa antaa lopputiliä tämän takia, Pekka Karvinen kertoo vaatineensa.
VOIMANAINEN AURAN URHEILUMENESTYKSEN TAKANA
Anne Karvinen-Poutanen ei ole ikinä jaksanut hissutella sairauttaan. Hän on ajatellut niin, että kulloinenkin tilanne on hänen omaa normaalia elämäänsä ja hoidot sun muut pitää vain sietää.
Vastikään hänelle tehtiin leikkaus, jossa vaihdettiin aortan läppä.
Viime aikoina Karvinen-Poutanen on joutunut liikkumaan pyörätuolilla amputoitujen jalkojen haavojen ja matalan hemoglobiinin vuoksi. Jahka hän toipuu leikkauksesta ja tynkien haavat paranevat, pääsee hän taas kävelemään proteesien ja keppien kanssa.
Yleisurheilun yhdeksänvuotiaana aloittanut tyttö oli lupaava aitajuoksija, kunnes nelivuotiaasta sairastettu krooninen virtsatietulehdus eteni munuaisaltaaseen ja alkoi tuhota munuaisia.
Aktiiviurallaan isänsä valmentama urheilija ehätti palkintokorokkeelle muun muassa Kalevan kisoissa.
Stoppi tuli parikymppisenä. Dialyysihoito oli pientä sen rinnalla, että urheilu piti jättää kokonaan, joten vuoteen Karvinen-Poutanen ei halunnut nähdä kisoja telkkaristakaan.
Isältä saatu munuainen toimi 16 vuotta, kunnes tulehdukset tuhosivat sen. Toinen siirto epäonnistui jo leikkauspöydällä ja kolmas oli vuorossa syksyllä reilut viisi vuotta sitten.
Vuonna 2016 pitkien dialyysihoitojaksojen ja munuaisen vajaatoiminnan aiheuttama verisuonten kalkkeutuminen johti molempien jalkojen amputoimiseen polven alapuolelta.
Karvinen-Poutanen palkittiin Suomen Urheiluliiton vuoden nuorisovalmentajana vuonna 2006 ja nuoria maajoukkueurheilijoita hän laskee olleen kahdeksan. Valmennettavien saavuttamien SM-mitalien määrä on jo yli 50.
Etusivulla juuri nyt
Näköislehti
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Santeri Hilli asuu kerrostalohuoneistossa Lipporannassa itävaltalais-italialaisen puolisonsa Magdalena Di Lucan ja pariskunnan viisi kuukautta vanhan Lumi-tyttären kanssa.
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
STUDIO TIMO HEIKKALA OY
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Studio Timo Heikkala
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042
Kotikaupungin kuulumiset kerran viikossa keskiviikkoisin
Oululainen Forum24 pureutuu paikallisiin uutisiin, viihteeseen ja mieleenpainuviin tarinoihin. Levikki noin 85 000.
Olemme osa Kaleva Mediaa.
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042