Sanna Häyrynen | 2018-04-12
Näytä kommentit
  • 20401nuorten kokous Tomi Piittinen Haukiputaan Vaikuttajista (vas.) ja Kalle Kääriäinen Oulun Nuorten Edustajistosta klikkaavat tabletilta suosikkinsa lausuntoehdotuksista. (Kuva: Sanna Häyrynen)

Järjestyksessään kymmenes Oulun lasten ja nuorten kaupunkikokous pidettiin eilen Oulun teatterilla.

Osallisuusryhmät ympäri Oulua esittelivät parannus- ja kehittämisehdotuksia, joita oli mietitty kouluilla, oppilaskunnan hallituksissa ja osallisuusryhmissä.

Kokouksen alkusanat lausui sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Satu Haapanen.

Alun perin oli tarkoitus, että kokouksessa jaetaan 7 000 euron määräraha lasten ja nuorten kehittämisideoiden toteuttamiseen.

– Sivistys- ja kulttuurilautakunta on päättänyt, että rahaa jaetaankin tänä vuonna 10 000 euroa, Haapanen kertoi.

Hän muistutti, että nuoria on kuultava arkisten asioiden lisäksi myös esimerkiksi Oulu 2026 -kulttuuripääkaupunkihankkeessa.


Tiukkoja kysymyksiä

Kokousestradilla kuultiin nuorten osallisuusryhmiltä sekä määrärahaesityksiä että lausuntoehdotuksia.

Tarkoin korvin ja tiukoin kysymyksin puheenvuoroja seuranneen yleisön oli määrä äänestää lausuntoehdotuksista toteuttamiskelpoisimmat.

Määrärahaehdotuksista päätösvastuussa oli 48-henkinen lasten ja nuorten edustajisto, johon kuuluu jäseniä kaikista osallisuusryhmistä.

Keskustelua vetivät Oulun Nuorten Edustajiston varapuheenjohtaja Linnea Pitkänen ja Pohjoisen Oulun Fiksut -ryhmän puheenjohtaja Juho Malinen.

Esimerkiksi Kastellin omat vaikuttajat -ryhmä esitti, että Lämsänjärvi on kunnostettava käyttökuntoon.

– Mutta eikö järvessä ole ollut sinilevää? yleisöstä kysyttiin.

Yli-Iin osallisuusryhmä vaati lisää linja-autoyhteyksiä Yli-Iihin, sillä busseja kulkee liian harvaan tällä hetkellä.

Pohjoisen vaikuttajat toivoivat latauspisteitä paikallisliikenteen uusiin linja-autoihin.


Alueellisuudesta kiitosta

Tomi Piittinen kuuluu Haukiputaan Vaikuttajiin, joka esitti kokouksessa, että Kellon yläkoulun ilmanvaihtojärjestelmä on uusittava, sillä koulussa on toisinaan tunkkainen ilma, ja tästä johtuen koululaisilla esimerkiksi päänsärkyä.

Kuten muutkin Oulun lasten ja nuorten osallisuusryhmät, Haukiputaan vaikuttajat kokoustaa yhteisistä asioista noin kerran kuukaudessa.

Pyykösjärvellä asuva Oulun Nuorten Edustajiston Kalle Kääriäinen sanoo, että Oulu on siitä poikkeuksellinen kunta, että nuoret pääsevät vaikuttamaan eri puolilla Oulua.

– Monissa kunnissa on vain yksi nuorisovaltuusto. Oulussa on osallisuusryhmiä eri alueilla, hän huomauttaa.

Oman ikäluokkansa asioihin vaikuttaminen on Piittisen ja Kääriäisen mielestä tärkeää, koska oululaisista huomattava osa on nuoria.


Jatkoon pääsivät

Kokouksen huippuna kuultiin, mitkä ehdotukset pääsivät jatkoon.

Määrärahaa pätettiin jakaa Kaukovainion esikoulujen ja pihan kunnostukseen ja uusimiseen, nuorten omaan taidenäyttelyyn, tanssiaisille Oulun nuorille, Haukiputaan Onganrannan kunnostamiseen, luistimien ja suksien hankkimiseen Tuiran koululle sekä Oulunsalon nuorisotalon pingistilan kunnostukseen.

Kolme eniten ääniä saanutta lausuntoesitystä puolestaan viedään lokakuussa pidettävien nuorten vaikuttajapäivien työpajoihin, joissa lapset ja nuoret kokoontuvat saman pöydän ääreen päättäjien ja virkamiesten kanssa työstämään ehdotuksia.

Lokakuiseen käsittelyyn äänestettiin linja-autoliikenteen lisääminen Yli-Iihin, katutaidekilpailun järjestäminen ja yläkoululaisille tarjottavat seminaarit ja mahdollisuudet tutustua työelämään.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit