Satu Koho | 2018-04-05
Näytä kommentit
  • 20271uutinen lumet ja jaat Seurantalaitteet mittaavat Ouluhallin rakenteiden taipumista. Katolle asennetut anturit tarkkailevat katon painaumaa ja antavat reaaliaikaista tietoa lumikuormasta. (Kuva: Pekka Kallasaari)

Suomen ympäristökeskus on varoittanut lumikuormista. Etenkin suurten hallien kattoja on tarkkailtava ja huolehdittava lumen ­poistosta.

Millainen lumimassa painaa Oulun liikuntahallien kattoja?
– Lunta on noin 20 prosenttia enemmän kuin yleensä tähän aikaan keväästä. Lumikuorman paino neliömetriä kohti on nyt 150–180 kiloa, vastaa kiinteistöpäällikkö Veijo Kotilainen.

Lumen pudottamisen kaupungin kohteissa hoitavat Teknisen liikelaitoksen kilpailuttamat urakoitsijat.

Lunta on piisannut ja kiirettä on pitänyt koko alkuvuoden. Tämä näkyy kaupungin kassassa, sillä lumen pudottamisesta aiheutuneet kustannukset ovat liki kymmenkertaiset viime vuoteen verrattuna.


Turvallisin mielin liikuntahalliin

Suomen ympäristökeskus muistuttaa, että hallien omistajien on aktiivisesti seurattava myös kantavien rakenteiden kuntoa.
Rakennevian vuoksi sortuma voi syntyä jo silloin, kun lumikuorma neliömetrillä on 100 kiloa.

Miten kattojen tarkkailu on hoidettu Oulun kaupungin omistamissa liikunta­halleissa?
– Osassa on lumikuorman valvontalaitteet, osassa lumikuormaa mitataan säännöllisesti, Kotilainen kertoo.

Hän vakuuttaa, että Ouluhallissa, Heinäpään jalkapallohallissa, Linnanmaan liikuntahallissa sekä Linnanmaan, Oulun ja Oulunsalon jäähalleissa voi urheilla ja harrastaa liikuntaa turvallisesti myös näillä keleillä.


Romahdusten aalto

Suurimmat lumikuormat on mitattu Pohjois-Karjalassa, Kainuussa, Pohjois-Savossa, Meri-Lapin rannikolla ja Länsi-Lapissa.
Kattoja on romahtanut todennäköisesti juuri kovien lumisateiden vuoksi. Esimerkkejä:

Tampereella Jalitsu-halli ei kestänyt lumen painoa helmikuussa. Torniossa tuli alas Duudsonit Activity Park -sisähuvipuiston kattorakenteita. Loukkaantumisilta vältyttiin, vaikka onnettomuushetkellä maaliskuun puolivälissä hallissa peuhasi yli sata lasta.

Teollisuus- ja varastohallien kattoja on romahtanut kuukauden sisään ainakin Kauhavalla, Nurmeksessa, Iisalmessa ja Heinävedellä. Keiteleellä tippui tuhansia neliöitä lastausterminaalin kattoa. Rautalammilla sortui huonekaluhallin katto.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan lumikuormat ovat edelleen suuria Pohjois- ja Itä-Suomessa.


Katolle vain ammattilaiset

Tavalliset asuintalot eivät kuulu riskialttiisiin kohteisiin kattojen kestävyyden osalta.
Niiden kohdalla suurimmat riskit liittyvät katolta tippuvan lumen ja jään aiheuttamiin henkilö- ja omaisuusvahinkoihin.

Kiinteistönomistajan onkin huolehdittava siitä, että lunta poistetaan katolta tarpeen mukaan.

Asujan ei pidä nousta talonsa katolle lumitöihin, vaan lumen pudottaminen tulee jättää ammattilaisten hoidettavaksi sopivilla välineillä ja työturvallisuusmääräysten mukaisesti.

 

Entä tulvatilanne?

Lumen vesiarvo on Ely-keskuksen mukaan poikkeuksellisen suuri Pohjois-Pohjanmaan rannikolla, mikä ennakoi tavanomaista pahempia tulvia ainakin rannikon tuntuman pienille joille, kuten Temmesjoelle.

Tilanne elää, mutta tämänhetkisten ennusteiden mukaan lumi Oulun seudulla alkaa sulaa kunnolla vasta huhtikuun puolivälissä. Nopea sulaminen ja runsaat sateet kasvattavat tulvariskiä.

Jääpatotulvien estämiseksi jäätä tullaan sahaamaan muun muassa Kiiminkijoella.

 

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit