Maarit Isomaa, audionomi, Kuulo-Center | 2018-03-14
Näytä kommentit
  • 19955maarit isomaa

Aamu alkaa mukavasti lehteä lukien ja kahvia juoden. Vähintään mielipidekommentit tulee luettua. Niin tänäkin aamuna.
Kommenteissa on useamman päivän ajan käyty mielenkiintoista vuoropuhelua siitä, mihin aikaa kerrostalossa pitäisi olla hiljaisuus ja mitkä äänet kuuluvat normaali elämään ja mitkä ei.
Naapurisuhteet tuntuvat olevan ajoittain kovalla koetuksella: ärsyttää yläkerran naapurin kanta-askeleet, lapset huutavat ja leikkivät liian kovaäänisesti ja joku kehtaa vetää pöntön keskellä yötä. Joku ehdottaa ärsyyntyjälle ratkaisuksi muuttoa maalle.

Outi Ampuja kirjoitti vuonna 2008 pamfletissaan, että vuosikymmenten mittaan Suomeen on muodostunut ”melun sietoa edellyttävä kulttuuri”. Täytyy myöntää, että olen hänen kanssaan samaan mieltä. Melusta valittamista pidetään paheksuttavana ja valittajaa katsotaan kieroon.
Meluun suhtaudutaan hyvin subjektiivisesti.
Se mikä toiselle on melua, on toiselle täysin normaalia elämään kuuluvaa ääntä.
Kaikille on varmasti selvää, että kova melu – yli 80 desibeliä – vaurioittaa kuuloa, mutta jo altistumalla vähintään 60 desibelin tieliikennemelulle, lisää kuolemaan johtavien sydäninfarktien määrää 3 % Saksassa tehdyn tutkimuksen mukaan. Suomessa tämä tarkoittaisi vuosittain 500 ihmistä.
Toki Saksassa melutasoille altistuu enemmän asukkaita, joten Suomessa vaikutus on pienempi.

Melu vaikuttaa elämänlaatuun ja huonontaa viihtyvyyttä. Yölliset, pienetkin melutasot, huonontavat unta ja stressaavat.
Ottamatta nyt kantaa puolesta tai vastaan mielipidekeskusteluun, on melun vaikutus viihtyvyyteen ilmeinen. Avoin keskustelu aiheesta varmasti omalta osaltaan lisäisi yhteisymmärrystä puolin ja toisin.
Meluntorjuntaan kiinnitetään huomiota nykyään melko hyvin.
Asuntoja, kouluja sekä muita toimitiloja suunniteltaessa on huomioitu melun vaikutus viihtyvyyteen.
Huolehditaan riittävästä eristyksestä, akustoinnista ja kouluihinkin on saatu huonetiloja, joihin oppilas voi mennä rentoutumaan päivän aikana.
Paljon on vielä kehitettävää ja parannettavaa. Erityisesti toivoisin lisää resursseja juuri koulujen ja päiväkotien meluntorjuntaan.
Päiväkodeissa riittää kovaakin ääntä pitkin päivää ja tällainen kuormitus on raskasta niin työntekijöille kuin lapsillekin.
Hiljaisuus on kaunista, mutta elämään mahtuu ääntäkin – myös niitä lasten kiljahduksia ja naapurin pianon soittoa.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit