Satu Koho | 2018-02-14
Näytä kommentit
  • 17958pelastajat1 Suomen kansainvälisellä pelastusmuodostelmalla on myös kylmien olosuhteiden erikoisosaamista. Kuvassa täkäläiset jäsenet eli Jarno Keränen (vas.), Kai Skiftesvik (kesk.) ja Jaakko Tuikka. (Kuva: Satu Koho)
  • 17959pelastajat2

Jarno Keränen, Jaakko Tuikka ja Kai Skiftesvik ovat erikoismiehiä.
He kuuluvat Suomen kansainväliseen pelastusmuodostelmaan Finn Rescue Team (FRT) ja ovat osa raskasta rauniopelastusmuodostelmaa.

Omavarainen joukko on jatkuvassa lähtövalmiudessa siltä varalta, että jossain maailmalla tapahtuu esimerkiksi tuhoisa maanjäristys tai kaivosräjähdys.

Virallinen kutsu tulee kohdemaalta. Matkaan muodostelman lähettää Suomen valtio. Käytännön työstä vastaavat huippukoulutetut vapaaehtoiset – kuten Keränen, Tuikka ja Skiftesvik.
– Onneksi emme vielä ole joutuneet tositoimiin luonnononnettomuuspaikoille.

Usein lähtö on ollut lähellä, esimerkiksi hurrikaani Irman runtelemalle alueelle Karibialle, kertoo Skiftesvik.
– EU:n kautta kysyttiin, olisiko Suomella lähettää sinne ICT-asiantuntijaa. Minut ilmoitettiin, mutta matkaan lähti lopulta saksalainen.


Pelastajista insinööreihin

Suomalaisten raskas rauniopelastusmuodostelma luokiteltiin tammikuun lopussa Tanskassa pidetyn harjoituksessa yhdeksi maailman parhaimmista.

Raskas tarkoittaa suurta kokoa ja laajaa toimintakykyä: muodostelmassa on 74 henkilöä ja 5 pelastuskoiraa. Yksittäisiä ryhmiä ja asiantuntijoita irrotetaan tarvittaessa erillisiin tehtäviin.

– Yhden ryhmän vahvuus on 11 henkilöä. Mukana on johtajan ja varajohtajan lisäksi useita pelastajia, esimerkiksi tuennan, köysipelastuksen ja läpäisyn asiantuntijoita, Keränen esittelee.

Johtotiimiin kuuluu myös muita kuin ammattipelastajia, esimerkiksi insinöörejä sekä tieto- ja viestintäteknologian asiantuntijoita.

Asiantuntijatehtäviä ja koulutusmatkoja on vuodessa useita. Harjoituksissa on käyty Tanskan lisäksi muun muassa Virossa, Ranskassa, Itävallassa ja Sloveniassa.


Leipätyö Oulussa

Keränen aloitti FRT:ssä 2009 pelastuskoiraohjaajana. Nykyisin hän toimii ryhmässä USAR-pelastajana sekä teknisen etsinnän asian­tuntijana ja kouluttajana.

USAR on lyhenne sanoista Urban Search And Rescue. Sillä tarkoitetaan ihmisten paikallistamista ja pelastamista esimerkiksi maan alta ja sortuneista rakennuksista.

– Tämän työn kirous onkin se, että lyhenteitä on paljon ja englanninkielinen ammattisanasto on runsas, huomauttaa Tuikka, joka 2015 liittyi joukkoon USAR-pelastajaksi.

Tuikka toimii ryhmänsä varajohtajana sekä raskaiden nostojen ja siirtojen asiantuntijana.
Keränen ja Tuikka ovat töissä Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksella.

Oulun yliopistossa työskentelevä Skiftesvik kuuluu pelastusryhmiä johtavaan tiimiin. Hän tuli mukaan viime vuoden alussa.
– Komentopaikalla olen ICT-ryhmän vanhin ja vastaan muun muassa tietotekniikasta.

Lähialueelta mukana on vielä muhoslainen Juho Reiniharju. Hän työskentelee Jokilaaksojen pelastuslaitoksella Raahessa.


”Rakkaudesta lajiin”

Oululaiset osallistuvat FRT:n harjoituksiin lomillaan tai palkattomilla vapaillaan.
– Puhelimeeni tulee viesti, jossa kysytään, olenko käytettävissä. Vastaus riippuu usein työnantajasta, ja esimerkiksi eri pelastuslaitoksilla on omat käytäntönsä, Keränen huomauttaa.

Tuikka harmittelee, että joskus on pitänyt kieltäytyä, kun lomapäivät on jo käytetty.
– Teemme tätä ”rakkaudesta lajiin”. Palkkaa emme harjoituksista saa, valtio korvaa vain matkakulut. Eräissä maissa, kuten Iso-Britanniassa, kansainvälisen pelastusryhmän jäsenille maksetaan palkkaa ja heidän osaamistaan hyödynnetään myös maan rajojen sisäpuolella.

Ehkä pian Suomessakin? Käynnissä on hanke, jossa tarkastellaan kansainvälisiin pelastustoimen tehtäviin varattujen resurssien hyödyntämistä kotimaassa.

 

Finn Rescue Team

* Kriisinhallintakeskuksen kouluttama, varustama ja koordinoima Suomen kansainvälinen pelastusmuodostelma.
* Toimii luonnononnettomuuksien pelastustehtävissä ja antaa asiantuntija-apua.
* Koostuu rauniopelastusmuodostelmasta ja teknisen tuen tiimistä.
* Jäseniltä edellytetään kotimaassa suoritetun ammattitutkinnon lisäksi soveltuvaa työkokemusta ja vahvaa ammatillista osaamista.
* Osallistuu erikoiskoulutuksiin ja kenttäharjoituksiin Suomessa ja ulkomailla.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit