Sanna Häyrynen | 2018-01-18
Näytä kommentit
  • 17709nuori kokki1 Nuorten kokkien SM-kilpailuja varten Kati Leinonen on harjoitellut ahkerasti työpaikkansa Lapland Hotel Oulun ravintolan keittiössä. (Sanna Häyrynen)
  • 17710nuori kokki2

Hetken mielijohteesta Kati Leinonen päätti lähteä edustamaan Oulua nuorten kokkien SM-kilpailuihin.

– En sitä kovin paljon miettinyt. Yleensä edustaja valitaan karsintakilpailun kautta, mutta tänä vuonna Oulusta ei ollut muita halukkaita edustajaksi, joten pääsin pelkällä ilmoittautumisella, hän kertoo.

24-vuotiaalla Leinosella ei ole aiempaa kokemusta kilpailemisesta ruuanlaitossa.

Lauantain SM-finaalissa hänellä on puolustettavanaan kolmas perättäinen voitto Ouluun, sillä kahden edellisvuoden voittajat ovat olleet oululaisia.

– Lähden kilpailuun ihan tosissani, en vain läpällä, voittoon tähtäävä Leinonen sanoo.

Ennen lauantaita hän aikoo vielä teroittaa veitsensä ja saada hyvät yöunet alle, että on itsekin terässä. Harjoittelut on nyt harjoiteltu.


Työkavereilta kritiikkiä

Leinonen sanoo, että hänen elämänsä on ollut syksystä asti yhtä ruuanlaittoa.

Hän on töissä Lapland Hotel Oulun ravintola Oulassa. Sunnuntaisin keittiö on kiinni ja kokit ovat vapaalla, mutta Leinonen on viettänyt jo monta kuukautta sunnuntait työpaikkansa keittiössä.

– Kyllähän siellä on tunteja vierähtänyt, kun olen harjoitellut eri ruokalajien valmistamista kilpailua varten, kokki summaa.

Leinosen työkaveritkaan eivät ole malttaneet sunnuntaisin pysyä kotonaan, vaan he ovat tulleet antamaan vinkkejä ja maistamaan ruokia.

Yksi arvokasta kritiikkiä antaneista työkavereista on viime vuoden nuorten kokkien Suomen mestari Sanna Rahkonen.

Tarkkaileviin kriitikoiden katseisiin on ollut hyvä tottua, sillä lauantain kilpailussa tuomarit paitsi arvioivat kilpailijoiden loihtimien ruokien makua ja ulkonäköä myös keittiötyöskentelyn tekniikoita, siisteyttä ja muiden huomioonottamista.

Kilpailijat saavat lauantaina käsiinsä ruokakorin, jonka sisältämistä raaka-aineista he suunnittelevat oman menunsa puolessa tunnissa.

Leinonen tietää jo jokaisen ruokalajin pakollisen pääraaka-aineen, mutta loput ainekset julkistetaan vasta lauantaina. Myös vaadittavat tekniikat kerrotaan juuri ennen kilpailun alkua.

– Alustavia suunnitelmia ruokalistastani minulla on, mutta pidän ne vielä salaisuutena, Leinonen myhäilee.


Fine dining kiinnostaa

Kati Leinonen arvelee kilpailussa valtikseen jälkiruuan. Vuosi sitten Leinonen valmistui kokiksi ja oli jo sitä ennen opiskellut leipuri-kondiittoriksi.

Uuden oppiminen motivoi Leinosta.

– Voisin vielä opiskella ammattikorkeakoulussa restonomiksi, hän pohtii.

Omaksumista riittää kokin työssäkin. Leinonen sanoo, että joka päivä töissä tulee eteen jotain uutta.

– Varsinkin pääruokien tekemisessä on edelleen paljon opittavaa.

Työpäivät ovat fyysisesti rankkoja ja voivat venyä kaksitoistatuntisiksi, mutta nuorta kokkia ei haittaa, koska työ on niin inspiroivaa.

Uransa alussa oleva Leinonen haaveilee, että vielä jonain päivänä pääsisi työskentelemään fine dining -ravintolaan.

 

FAKTA

Nuorten kokkien SM-kilpailu
Järjestetään lauantaina 20. tammikuuta OSAO:n Kempeleen-Limingan yksikössä.
Alle 27-vuotiaat kokelaat valmistavat neljälle hengelle kolmen ruokalajin illallisen.
Aikaa ruokien valmistamiseen on kolme ja puoli tuntia.
Voittaja julkistetaan lauantaina gaalaillallisella.
Suomen mestari lähtee syyskuussa Taiwaniin nuorten kokkien maailmanmestaruuskilpailuihin.
Vuonna 2017 oululainen Sanna Rahkonen voitti nuorten kokkien SM-kilpailun.
Vuonna 2016 voiton vei oululainen Atte Lassila.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit