Satu Koho | 2018-01-02
Näytä kommentit
 • 17625rakettimies1 Kari Kisko hankki Gagarinin aluksen pienoismallin muistoksi matkastaan. T-paidassa ja kortissa näkyy sen avaruuslennon logo, jonka lähtöä hän pääsi seuraamaan. (Kuva: Satu Koho)
 • 17629rakettimies4
 • 17628rakettimies5
 • 17627rakettimies3
 • 17626rakettimies2

Kari Kisko on tiettävästi ensimmäinen oululainen, joka on ollut katsomassa rakettien laukaisua venäläisessä Baikonurin avaruuskeskuksessa.

Tietoliikennesatelliitin kiertoradalle vievän Proton-raketin laukaisu oli vasta alkusoittoa. Tämä tapahtui 12. syyskuuta, kello yksi yöllä.

– Mieleenpainuvinta oli se, kun raketin moottorit valaisivat taivaanrannan. Kun raketti oli hieman noussut, seurasi repivä ja raastava jyrinä. Maailmanloppua muistuttava meteli jatkui niin kauan, kuin raketti näkyi, Kisko kuvailee elämystään Kazakstanin arolla, pienen kummun päällä.


Gagarinin jäljillä

Yö jäi lyhyeksi. Varhain seuraavana aamuna Kisko oli seuraamassa miehitetyn avaruusaluksen lähtövalmisteluja.
– Valtava raketti tuli pikku hiljaa esiin kokoonpanohallista. Se vedettiin kiskoja pitkin laukaisualustalleen.

Raketin siirtoa varmistivat aseistetut turvamiehet. Rata tarkastettiin pommikoiran kanssa, ja helikopteri sekä arolla liikkuvat ajoneuvot suorittivat turvatehtäviään.

Laukaisupaikalla raketti nostettiin pystyyn ja kiinnitettiin alustaansa. Huoltotasot käännettiin paikoilleen ja rakettia alettiin viimeistellä laukaisua varten.

– Tässä vaiheessa meidät ylimääräiset poistettiin. Oli vaikea kuvitella, että olimme juuri käyneet historiallisesti merkittävällä paikalla, jonne turistien ei aiemmin ole ollut mahdollista päästä, Kisko kertoo.

Hän huomauttaa, että Baikonurin kosmodromi eli avaruuskeskus on tällä hetkellä ainoa paikka, josta ihmisiä lähetetään avaruuteen.

Se on sama paikka, josta maailman ensimmäinen avaruuslentäjä, kosmonautti Juri Gagarin lähti matkaan 12. huhtikuuta 1961. Kosmodromin alueella on avaruusmuseo, jonka nähtävyyksiin kuuluu Gagarinin raketin laukaisutaulu avaimineen.


Lähtölaskenta

H-hetki koitti 13. 9. 2017 kello 03.17.
Kisko katseli avaruuslentäjien – yhden venäläisen ja kahden amerikkalaisen – lähtöä vajaan kilometrin päästä.

Vain hetkeä aiemmin lentäjät olivat esittäytyneet yleisölle avaruuspuvuissaan.
– Yleisöä varten oli pystytetty arolle teltta, jonka monitoreista seurasimme, kuinka lentäjät odottivat lähtöä aluksessa.

Kohta katsojat siirtyivät ulos tuijottamaan lähtöalustaa. Kukaan ei puhunut, ja Kisko epäilee, ettei osa varmaan hengittänytkään.

– Yhtäkkiä arolle leimahti valo ja raketti peittyi vaaleaan verhoon. Muutaman sekunnin kuluttua kuului moottoreiden kumea, jyrisevä ja hieman rätisevä melu. Hetkeä myöhemmin tuntui lämpöaalto. Tuijotimme raketin nousua hievahtamatta, ja kun lähtö näytti onnistuneen, puhkesimme raikuviin aplodeihin.

Lieskojen saattelema Sojuz lensi kohti kansainvälistä avaruusasemaa, jolle se telakoitui muutaman tunnin kuluttua lähdöstään.


Sanat eivät riitä

Kiskon poikavuosilta asti elänyt unelma oli toteutunut.
– Kun huomasin, että Venäjän Matkat järjestää ensimmäisen turistireissun Suomesta aiemmin erittäin suljettiin Baikonuriin, asia oli sillä selvä.

– Haave oli kytenyt siitä saakka, kun katselin avaruuden valloituksen aloittaneen Sputnik 1:n kiitoa iltataivaalla syksyllä 1957 kotona Simossa, kertoo asemapäällikön poika, josta sittemmin tuli Oulun yliopistossakin vaikuttanut tekniikan tohtori.

Käynti avaruuskeskuksessa ei suinkaan ollut Kiskolle ensimmäinen. Hän kertoo vierailleensa aiemmin Houstonin avaruuskeskuksessa Yhdysvalloissa.
– Mutta silloin en nähnyt miehitetyn avaruusaluksen lähtöä.

Kisko toteaa, että ymmärtääkseen avaruuskeskuksessa näkemäänsä ei välttämättä tarvitse olla insinööri.
– Mutta kyllä siitä hyötyä on, hän hymyilee.

Vaikka Kisko kuvailee Baikonurissa käyntiään hyvin elävästi, hän korostaa, että elämyksessä on paljon sellaista, mitä sanat eivät riitä kuvaamaan:
– Etenkin lähdön tunnelmassa, johon liittyy uskomattoman raakaa voimaa ja jännitystä sen suhteen, että jokin voi mennä pieleen.

Kisko on esitelmöinyt erikoisesta matkastaan muutamaan otteeseen. Oululaisen reissusta kuullaan myös Helsingin matkamessuilla tammikuun lopussa.

Käyttäjäarviot:
 • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
 • 0.0
 • 0.0
 • 0.0
 • 0.0
 • 0.0

Kommentit