Forum24 | Koti ja asuminen 2014-10-09
Näytä kommentit
  • 2159dyykk Lukittuihin jätetiloihin tunkeutumisessa voi olla Anne-Maria Vesan mukaan jo kysymys murrosta.

Taloyhtiön asukas törmäsi roskakatoksessa ulkopuoliseen henkilöön, joka oli omien sanojensa mukaan katsastamassa paperinkeräysastiaan laitettuja lehtiä. Kuinka luvallisella asialla dyykkari oli eli saavatko ulkopuoliset käydä tutkimassa roska-astioiden sisältöä ja ottaa sinne jätettyjä tavaroita itselleen, Oulun Jätehuollon tiedottaja Anne-Maria Vesa?
Käytännössä kyse on arjen kierrätyksestä eli joku ottaa toiselle tarpeettoman, hylätyn tavaran uudelleen käyttöön.
Parasta on kierrättää myös lehdet muuten kuin paperinkeräysastian kautta. Luetut lehdet voi antaa ystäville ja sukulaisille uudelleenluettaviksi, myös useissa kirjastoissa on hyllyjä annettaville kirjoille ja lehdille.
Jos tarkkoja ollaan, voidaan jäteastian sisältö ajatella taloyhtiön tai jäteastian omistajan omaisuudeksi. Tällöin voi kysyä, saako lehteä kuitenkaan ottaa, vaikka sen on joku omasta käytöstään poistanutkin.
Jätteen haltijalla on vastuu huolehtia jätteensä asianmukaiseen hävitykseen, ja jätteenkuljettajan tulee toimittaa jäte asianmukaiseen vastaanottopaikkaan. Näin ajatellen dyykkaajan ottama tavara joutuu tästä ketjusta vähän harhateille.


Mikä on oikeaoppinen tapa toimia, kun tapaa tällaisen dyykkarin itse teossa?
Taloyhtiö voi kieltää dyykkaamisen.
Dyykkarin kanssa voi keskustella taloyhtiön periaatteesta ja pyytää kunnioittamaan sitä. Korostan vielä, että yleisesti ottaen käyttökelpoiset tavarat, joista on tullut itselle tarpeettomia ja joita on laittamassa roskikseen, voi antaa suoraan sellaiselle henkilölle, jolla on niille käyttöä, tai viedä kirpputorille. Tällainen toiminta säästää ympäristöä ja antaa hyvän mielen.
Jos dyykkaaja ei kunnioita yhtiön pyyntöä jättää jäteastiat ja jätteet rauhaan, ja dyykkaajan asiointi roskakatoksessa koetaan häiritseväksi, katoksen tai jäteastian voi lukita. Taloyhtiö voi itse päättää asiasta. Lukittuihin jätetiloihin tunkeutumisessa voi olla jo kyse murrosta. (Teksti Kari Utoslahti).

 

KUVA: Lukittuihin jätetiloihin tunkeutumisessa voi olla Anne-Maria Vesan mukaan jo kysymys murrosta.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit