Sarianna Halonen | 2017-09-14
Näytä kommentit
  • 16847pelir2 Keijo Hätönen saattoi hävitä illassa satoja euroja pelikoneisiin. Apua peliriippuvuuteensa hän sai Pelirajat'on-vertaistukiryhmästä. (Kuva: Sarianna Halonen)

Keijo Hätönen kertoo nimensä ja antaa kuvata lehtijuttua varten.
Hän antaa kasvot peliriippuvuudelle.
– En häpeä riippuvuuttani, olen jo matkalla sen hallitsemiseen. Kyseessä on vakava ongelma, ja näen päivittäin pelikoneisiin nojaavia ongelmallisesti pelaavia. Jos esimerkkini voi auttaa edes jotakuta irti siitä syvästä suosta, on tämä sen arvoista, Hätönen aloittaa.
Siitä on yhdeksän kuukautta, kun Hätönen itsekin oli tuttu näky Oulun lähihuoltoasemien rahapeliautomaateilla.
Kolikkoja koneeseen saattoi upota satoja euroja illassa, kuussa yli tuhat euroa.
– Kolikko ei merkannut mitään. Voitto tarkoitti ainoastaan lisää virtaa koneeseen ja lisää käynnistä-napin painalluksia. Harvoin otin voitot ulos, ja jos otin, pelasin ne kohta moninkertaisena takaisin. Ne ovat onnenpelejä, mutta ei niillä voi oikeasti onnea saavuttaa.

Valheita perheelle

Taksia työkseen ajava löysi itsensä hiljaisina hetkinä automaatilta, usein jopa illan pohjakassaa syömästä.
Joskus etukäteen saatu osapalkka upposi hetkessä pelikoneisiin.
– Tein töitä hullun lailla. En koskaan pelannut velaksi tai ottanut pikavippejä. Ajattelin, että saan tehdä rahoillani mitä haluan. Todellisuudessa kaikki pelattu raha tarkoitti vain työkuorman lisäämistä ja aikaa poissa kotoa. Onneksi en koskaan tutustunut nettipeleihin!
Pian hän alkoi valehdella pelaamisesta ja rahankäytöstään perheellensä.
Se oli kovin paikka.
– Sanoin ”ei” lasten viikkorahalle, kun ne olivat jo pelikoneeseen hävityt. Petyin itseeni, mutta silti oli päästävä aina uudestaan pelaamaan.

Uudet pelikortit

Hiljalleen vaimo alkoi epäillä.
– Lopulta en peitellyt pelaamistani vaan jopa ”elvistelin” sillä, paljonko rahaa koneisiin menetin.
Hätönen päätyi helmikuussa ystävänsä kannustamana ongelmallisesti pelaavien Pelirajat’on-vertaistukiryhmään, jonka vetäjä oli Hätöselle tuttu pelikoneilta. Hän oli toipunut rahapelaamisesta ja halusi ryhmän vertaisohjaajana tukea muitakin lopettamisessa.
Siellä totuus löi vasten kasvoja:
– Tarvitsin todella apua ongelmaani. Muiden kertomat tarinat ja tuntemukset olivat kuin omani, puhuimme samaa kieltä.
Tarinoita oli monia: pohjakosketuksia, masennusta ja velkakierrettä. Jokaisella kuitenkin halu hallita riippuvuuttaan ja lopettaa pelaaminen.
– Siellä juhlittiin jokaista pelaamatonta päivää. Nyt takana on yli seitsemän kuukautta ilman pelejä. Valheessa eläminen oli todella raskasta, enkä halua takaisin siihen kierteeseen.
Vertaistukiryhmän lisäksi tukea pelaamattomuudelle antoi alan vaihto.
– Ennen ajoin autoa, nyt pesen niitä. Enää en notku hiljaisilla taksikuskin työvuoroilla pelikoneilla, vaan tilalle tuli säännöllinen päivätyö, josta pelialueet ovat kaukana.
Pelien tilalle on tullut aikaa perheelle. Menetetyt tuhannet eurot eivät harmita, vaan perheeltä hukattu aika. Suureksi onnekseen Hätönen kertoo perheen säilyneen kasassa vaikeista vuosista huolimatta.
Matka itseen on kuitenkin kesken.
– Peleihin tulee välillä ”flirttejä”, eli halu pelata taas. En sano, etten koskaan enää pelaa, mutta työstän suhtautumistani pelaamiseen. Jokaisessa meissä on säröjä ja jokaisella on oma tarinansa. Ajattelen, että olen saanut uudet pelikortit elämään.

 

Vertaistukea ongelmallisesti pelaaville

Oulussa on toiminut vuodesta 2012 alkaen Pelirajat’on -vertaistukiryhmä ongelmallisesti pelaaville.
Ryhmä kokoontuu vapaaehtoisen vertaisohjaajan johdolla kerran viikossa 12 viikon aikana.
– Seuraava ryhmä aloittaa toimintansa 24. syyskuuta. Toivottavasti motivaatio oman itsensä hoitamiseen syttyy ryhmässä ja itsensä hoitaminen jatkuisi ja muuttuisi tavaksi, kertoo koordinaattori Cata Forsström.
Toiveissa olisi saada vertaistukiryhmä myös ongelmapelaajien ja peliriippuvaisten läheisille.
Ryhmän vetäjäksi etsitään läheistä, joka on kokenut ongelmapelaajan läheisensä elämisen ja jonka oma elämäntilanne on tasapainossa.
Ryhmän vetäjäksi etsitään läheistä, joka on kokenut läheisensä peliriippuvuuden ja jonka elämäntilanne on tasapainossa.
Pelirajat’on tarjoaa tukea pelaajille ja läheisille myös muun muassa puhelimitse, verkossa, voimavarakurssein, tuetuin lomin ja vapaaehtoisen ryhmänohjaajan koulutuksen avulla. Vuonna 2015 kerätyn väestöaineiston perusteella noin 124 000 15–74-vuotiasta suomalaista kärsii eri tasoisista rahapeliongelmista.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit