Satu Koho | 2017-09-14
Näytä kommentit
  • 16839looki1 – Jäähdytystunneleiden jäähdytyskapasiteetti yhteensä on noin 500 kiloa tunnissa, kertoo toimitusjohtaja Toni Kalliorinne. (Kuva: Satu Koho)
  • 16841looki3
  • 16840looki2

Huipputekniikkakaan ei korvaa ammattitaitoa eikä ihmisen aisteja, kun tehdään maittavaa ja ravitsevaa ruokaa.

– Ruuanlaitto on yhä kokkausta ja keittämistä, eli koneet ja menetelmät eivät syrjäytä kokkia vaan ovat tämän tukena. Jokainen täällä myös tekee aistinvaraisia testejä ruuan mausta, tuoksusta ja ulkonäöstä, vaikka ne todennetaan myös laboratoriotutkimuksilla.

Näin vakuuttaa uutuuttaan hohtavaa Löökiä pyörittävän Oulun Tuotantokeittiö Oy:n toimitusjohtaja Toni Kalliorinne.
Kunhan testit saadaan tehtyä, Ruskossa Liusketie 15:ssä toimivassa monitoimikeittiössä valmistuu ruokaa Oulun seudun päiväkodeille, kouluille ja sairaalalle.


Viimeistely kohteessa

Parhaillaan testataan, että pelit ja vehkeet talotekniikasta keittiölaitteisiin toimivat asianmukaisesti ja että niitä osataan käyttää.


Testitoimitukset lähialueen päiväkodeille ja kouluille alkavat viikon päästä. Tuotantoa lisätään asteittain niin, että kesäkuussa 2018 Löökissä valmistuu 25 000, tarvittaessa jopa 28 000 ateriaa päivässä.


– Kapasiteetti on laskettu sen mukaan, että Löökissä työskennellään arkisin ja yhdessä päivävuorossa. Jos vuoroja lisätään, kapasiteettikin nousee, Kalliorinne huomauttaa.


Hän täsmentää, että Löökissä tehdään ateriakomponetteja, jotka viimeistellään aina kohdekeittiöissä.
– Nopeimmillaan ruoka on lautasella tunnin päästä valmistushetkestä.


Kuljetukset jakautuvat aluksi tasan jäähdytettyjen ja kuumana toimitettavien aterioiden kesken, myöhemmin suurin osa ruuasta jatkaa kohteisiin kylmänä. Kuljetussopimuksia laaditaan parhaillaan.


Tarkka valvonta

Monitoimikeittiö, tuotantokeittiö, valmistuskeittiö.
– Rakkaalla lapsella on monta nimeä, Kalliorinne sanoo ja vie tutustumaan ”kaikkein pyhimpään”.

Löökissä ei kuljetakaan miten sattuu, vaan kaikki on tarkkaan valvottua. Jo lattian väri kertoo, minkä asteen hygieniavaatimukset tilassa on.

Tuotantotilojen ovetkaan eivät aukea, ennen kuin tulijan henkilöllisyys on varmistettu ja kädet desinfioitu.
– Jotta hygienian taso pysy korkeana, näytteitä otetaan ja analysoidaan jatkuvasti, Kalliorinne korostaa.

Suurimmassa keittiötilassa valmistuvat kuumana toimitettavat ruuat ja valmistuksen jälkeen nopeasti jäähdytetyt ”cook & chill” -ruoat.

Kylmävalmistustilassa lämpötila pysyy +4 asteessa. Siellä raaka-aineet (osa esikypsennetty) sekoitetaan, minkä jälkeen ruoka lähtee vuoissa kohdekeittiöihin loppuun saakka valmistettavaksi. Dieettiruuat tehdään Löökissä on kokonaan omassa keittiössään.


Automaattinen puhdistus

Kiiltäväkylkisiä 300 litran patoja Löökistä löytyy viisi. Lisäksi käytössä on neljä pienempää pataa.
Uuneja, joiden vetoisuus on 25–160 kiloa, on yhdeksän.

– Ruoka valmistetaan uuneissa ja padoissa, joten paistinpannuja meiltä ei löydy. Emme myöskään leivo täällä, kertoo Kalliorinne.

Uuneja eikä muitakaan laitteita puunata puhtaaksi pelkästään käsin. Kaikkiin laitteisiin johtavat vesiputket, sillä niissä on automaattinen pesujärjestelmä.

– Keittiön päällä on ilmastointikatto. Se on kuin iso liesituuletin, joka puhdistaa itse itsensä.

Jäähdytystunneleita, kylmiöitä ja erilaisia pakastushuoneita sekä kuivasäilytys- ja pakkaustiloja on useita. Löökin kokonaispinta-ala on noin 3 300 neliömetriä.

Henkilökuntaa hallinto mukaan lukien on 30, josta alkuvaiheessa töissä on noin puolet.
– He ovat tulleet meille Oulun Serviisin ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin keittiöistä. Ammattitaito on rautainen ja asenne loistava, Kalliorinne kehuu väkeään.

 

Oulun Tuotantokeittiö Oy

* Tammikuussa 2017 perustettu yhtiö.
* Toimialana ateriatuotteiden valmistus ja niihin liittyvä liiketoiminta.
* Omistus: Oulun kaupunki (70 %) ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (30 %).
* Suurimmat asiakkaat: Oulun Serviisi ja OYS.
* Elokuussa Ruskoon valmistuneen monitoimikeittiö Löökin kokonaisinvestointi onnoin 11 miljoonaa euroa.
* Löökin pää- ja arkkitehtisuunnittelija on Karsikas Oy ja pääurakoitsija PEAB.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit