Satu Koho | 2017-09-05
Näytä kommentit
  • 16741royhka Kesän lomalook on enää lämmin muisto. (Kuva: OIga Välimaa)
  • 16742royhka kansi

Soitetaan Jukka-Pekka Välimaalle Turkuun.
– Kauko, vastaa Röyhkänä tunnettu taiteilija puhelimeen.

Välimaa on sujahtanut arkeen, keikkailemaan ja kirjoittamaan Röyhkänä. Kesällä hän päivitti Facebook-sivulleen lomaltaan Kreikasta: Oma elämä, keikat, kirjoittaminen, tuntuu vieraalta, aivan kuin sitä kaikkea tekisi joku toinen. Mutta kai siihen taas sopeutuu, pitää vain vetää musta puku päälle ja alkaa esittämään Kauko Röyhkää.

– Pidämme perheen voimin (vaimo Olga Välimaa ja kouluikäinen poika Kaarlo) kerran vuodessa 3–4 viikon loman Välimerellä. Sen aikana pääsen irtautumaan töistä ja tästä roolista, Röyhkä juttelee.

Musta puku odottaa seuraavan illan keikkaa, ja mies on kotonaan verkkareissa.
– Lopettelin kirjoitushommia tältä päivältä ja olen lähdössä lenkille. Juoksen kolmesti viikossa kahdeksan kilometriä. Niin olen tehnyt enemmän tai vähemmän säännöllisesti yli 30 vuotta ja pysynyt sen ansiosta terveenä, 58-vuotias Röyhkä kertoo.

Kirjoitushommilla hän tarkoittaa sotaromaaniaan, joka ilmestyy syksyllä 2018.
– Se käsittelee Lapin sotaa ja saksalaista rintamakarkuria. Aiheen sain Erkki Eklundin romaanista Alppikengistä jäljet vain jää (1963) mutta kehitin tarinaa vähän toiseen suuntaan.

Lappi on miljöönä myös Röyhkän edellisessä romaanissa Lapinpoika (2016).


Kirjailija

Tänä vuonna Kauko Röyhkältä on ilmestynyt matkakertomus Piru irti Islannissa, jonka tekijöihin kuuluvat myös Olga Välimaa ja Katariina Vuorinen.

Junamatka Moskovaan julkaistaan ensi kuussa. Se on jatkoa Kauko Röyhkän, Ville Haapasalon ja Juha Metson yhteistyölle.

– Romaani on osittain dokumentaarinen ja pohjautuu siihen, kun koko junanvaunu ryöstettiin ja vietiin Mustallemerelle.

Röyhkä jatkaa, että Haapasalo on kirjassa enemmän fiktiivinen hahmo kuin kolmikon edellisissä teoksissa.
– Tärkeintä kirjoissa ovat hyvät tarinat, kirjailija painottaa.

Matkakirjan ja henkilökuvan sekoittaminen kiinnostaa Röyhkää. Elokuussa hän allekirjoitti sopimuksen ”mielenkiintoisesta kirjahankkeesta”, josta saa paljastaa vain murusia:
– Kyseessä on tämä syksyn aikana tehtävä ja vuoden päästä ilmestyvä dokumenttikirja. Siihen sisältyy pitkä reissu ulkomaille.


Muusikko

Kirjailija on puolikas Kauko Röyhkää. Muusikko on se toinen puoli.

Yksi hänen musiikillisista kumppaneistaan on oululais-tamperelainen rokkibändi The Boots. Toisen levyn tekeminen etenee etanan raivolla.

– Aloitimme äänitykset kaksi vuotta sitten, ja uskon, että levy tulee ulos ensi keväänä. Sitten myös keikkailemme, lupaa Röyhkä.

Bootsin kitaristi Jarmo Heikkinen vaikutti 80-luvulla Röyhkän bändissä Narttu. ”Jamppaa” ennen Nartun kitaristin virkaa hoiti Riku Mattila, jonka kanssa Röyhkä on tällä vuosituhannella tehnyt kaksi kiiteltyä albumia.

– Riku on pitkäaikaisin vanha ystäväni. Käymme pitkiä keskusteluja ja viimeksi pohdimme olemassaoloamme nykymusiikin kartalla: Onko kaltaisillamme vanhoilla äijillä sanottavaa musiikkielämässä? Vieläkö perinteiselle laulunkirjoittamiselle ja rokkaamiselle on tilaa?

Röyhkä jatkaa, että pohdinnat päättyivät siihen tulokseen, että ”vanhat äijät” pystyvät kilpailemaan omilla jutuillaan ja ammattitaidolla.


Oulu

Kauko Röyhkä on säveltänyt ja sanoittanut satoja kappaleita – myös muille artisteille – levyttänyt eri kokoonpanojen kanssa nelisenkymmentä albumia ja esiintynyt milloin klassisen jousiorkesterin, milloin jazzbändin solistina.

Röyhkän nykyinen yhtye kantaa nimeä Kauko Röyhkä Trio, jossa maestron kavereina musisoivat nuoret turkulaismuusikot Mikko Hellström (kontrabasso) ja Janne Riisiö (perkussiot).

– Biisien sovitukset perustuvat siihen, miten olen säveltänyt kappaleita. Pienimuotoisemmin esitettynä sanoitukset pääsevät paremmin esiin, Röyhkä uskoo.

Näin myös hänen mies ja kitara -soolokeikoillaan, joista seuraava soi perjantaina Rauhalassa. Oulun soolosetti koostuu Röyhkän vanhemmasta materiaalista, kuten klassikoista Paha maa, Paska kaupunki ja Pikku enkeli.

Ennen kyseistä keikkaa Röyhkä osallistuu Tietomaan auditoriossa kello 17 alkavaan kaikille avoimeen keskustelutilaisuuteen, joka on osa Suomen taiteen tarina -näyttelyn ohjelmaa.

– Oulussa minulla ei ole enää sukulaisia, mutta tärkeitä ystäviä ja yhteistyökumppaneita sieltä löytyy, ex-oululainen sanoo.

Vuonna 2020 Röyhkä voisi viettää 40-vuotistaiteilijajuhlaa. Debyyttialbumi Steppaillen ilmestyi syksyllä 1980, yhtä aikaa Tien laidalla Waterloo -esikoisromaanin kanssa.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit