Martti Turunen | 2017-06-17
Näytä kommentit
  • 16138ensihoito linnanmaan tukikohta kansi 1 Raksilan paloasemalta Linnanmaalle siirretty ensihoitoyksikkö on ympärivuorokautisessa lähtövalmiudessa. (Kuva Pekka Kallasaari)

Oulu–Koillismaan pelastuslaitoksella on ensihoitoyksikkö nyt myös Linnanmaalla.
Kesäkuun alussa aloittaneen ensihoitoyksikön vuosittainen tehtävämäärä on noin 4 000.
Yksikön tarkoituksena on vähentää potilaiden tavoittamiseen kuluvaa aikaa Oulun keskustan pohjoispuolisissa kaupunginosissa. Alueella on yli 40 000 asukasta.
Raksilan tai Ruskonselän paloasemalta lähtevän yksikön hälytysajoaika on pitkä esimerkiksi Herukkaan, Pateniemeen, Rajakylään, Taskilaan, Ritaharjuun, Kaijonharjuun ja Linnanmaalle.
Oulu–Koillismaan pelastuslaitoksella on Oulun kaupungin alueella Linnanmaan lisäksi kahdeksan ensihoitoyksikköä.
Pelastuslaitoksen ensihoidon koko palvelutuotantoalueella on valmiudessa yhteensä 21 ensihoitoyksikköä.
– Palvelutuotantoalueen ensihoitoyksiköt suorittavat vuodessa yhteensä noin 46 000 ensihoitotehtävää, keskimäärin selvästi yli sata tehtävää vuorokaudessa, ensihoitopäällikkö Ari Ehrola sanoo.

Ambulanssissa
kaksi hoitajaa

Ensihoitoyksikkö koostuu ambulanssista varusteineen ja kahdesta ensihoitajasta.
Toinen ensihoitajista toimii ambulanssin kuljettajana.
Kaiki ensihoitajat ovat terveydenhuoltoalan koulutuksen saaneita: ensihoitajia (AMK), sairaanhoitajia tai ensihoitoon suuntautuneita lähihoitajia. Muutamalla on lisäksi palomiestutkinto.
Ensihoitoyksiköt jaetaan perus- ja hoitotason yksiköihin.
Perustason yksikkö kykenee toteuttamaan yksinkertaiset henkeä pelastavat toimenpiteet.
Hoitotason yksikkö kykenee antamaan hoitoa tehostetun hoidon tasolla.

Yhteistoimintana
sairaanhoitopiirille

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos tuottaa alueellaan lakisääteiset onnettomuuksien ehkäisyn, pelastustoiminnan ja ensihoidon palvelut.
Ensihoidon palveluita se tuottaa toimialueellaan ja Vaalan kunnan alueella terveydenhuoltolain mukaisena yhteistoimintana Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirille.
Sairaanhoitopiirin ja pelastuslaitoksen tämänhetkinen sopimus kattaa vielä tämän vuoden.
Omana työnään sairaanhoitopiiri tuottaa lääkärihelikopteri- ja lääkäriyksikköpalvelut FinnHEMS Oy:n kanssa sekä ensihoidon kenttäjohtamistoiminnot.

Lähin antaa
kiireellisen avun

Sairaanhoitopiirillä on sopimus palveluiden tuottamisesta myös Jokilaaksojen pelastuslaitoksen kanssa.
Kummankin pelastuslaitoksen ensihoitoyksiköt osallistuvat tarvittaessa kiireelliseen ensihoitotehtävään myös toimialueensa ulkopuolella.
Ensihoitopäällikkö Ehrola arvioi, että Jokilaaksojen pelastuslaitoksen yksiköt osallistuvat Oulussa vuosittain pariin sataan ensihoitotehtävään.
– Kiireellisen avun tarvitsijalle lähetetään aina lähin ja tarkoituksenmukaisin apu. Joissakin tilanteissa se voi olla muu kuin meidän ambulanssimme.
”Muu” ambulanssi on todennäköisimmin Jokilaaksojen pelastuslaitoksen auto, joka on potilastehtävässä Oulussa, tulossa tänne tai matkalla täältä.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit