Sarianna Halonen | 2017-06-14
Näytä kommentit
  • 16075lataus2 Tiesitkö, että väärällä lataustavalla akun kestoikä voi olla jopa alle puoli vuotta? (Kuva: Sarianna Halonen)

Puhelin piippaa taas vähäisen akun merkkinä. Päivästä pariin on keskimääräinen akun kesto käyttötavasta riippuen. Entäpä akun elinikä?
– Suurimmaksi osaksi akun elinikään vaikuttaa käyttäjä itse. Väärällä lataustavalla akun kestoikä voi olla jopa alle puoli vuotta, kertoo Taavi Isokääntä Teleman Service Oy:stä.
Ammattilaiset Teleman Serviceltä antavat muutamia vinkkejä akun hoitoon.


Älä päästä akkua tyhjäksi


Mobiililaitteen akku kannattaa laittaa lataukseen, kun virtaa on jäljellä alle kolmasosa akun kapasiteetista. Aseta puhelin laturiin ennen kuin se sammuu. Jos puhelinta ei käytetä jostain syystä pitkään aikaan, niin akku saattaa syväpurkautua. Silloin sen lataamiseen tarvitaan teholaturia. On jopa mahdollista, että akku ei ota enää virtaa vastaan millään laturilla.

 

Älä pidä laitetta turhaan laturissa


Lataa puhelin tarvittaessa ja kerralla täyteen. Poista laite sitten laturista. Jokainen latauskerta lyhentää akun elinkaarta. Esimerkiksi jos laitetta ladataan kolme kertaa päivässä, niin akku kestää noin yhden vuoden. Silloin akun kapasiteetti alenee vuodessa jopa yli 40 prosenttia.
Litiumioniakku kestää yleensä tuhatkunta täyttä latausta.
Lisäksi kannattaa muistaa ottaa laturi irti pistorasiasta silloin, kun sillä ei ladata puhelinta. Laturi kuluttaa virtaa vaikka puhelin ei ole latauksessa.

 

Nopeuta latausta


Akun lataus nopeutuu, kun suljet käytössä olevat sovellukset ja et käytä puhelinta latauksen aikana. Jos laite tukee nopeaa latausta, niin lataa se laitevalmistajan hyväksymällä pikalaturilla.

 

Vältä kuumuutta


Liiallinen kuumuus ja lämpö heikentävät akun kestoa ja lyhentävät sen ikää. Älä jätä laitetta pitkäksi aikaa esimerkiksi auton kojelaudalle tai rannalla suoraan auringon valoon.

 

Säästä akkua


Sulje taustalta tarpeettomat käynnissä olevat ohjelmat. Pidä ainoastaan tarvittaessa päällä eri radio-osioita, Langaton lähiverkko (W-Lan), Bluethoot (BT), paikannus (GPS) ja Near Field Communication (NFC) -sovelluksia.
Näyttö on suurin virran kuluttaja, näytön kirkkautta kannattaa laittaa himmeämmälle. Jos tarvitaan pitkää akun kestoa, eikä puhelinta tarvitse muuhun kuin puheluihin ja tekstiviestien takia, kannattaa verkkotilaksi valita GSM ja ottaa lisäksi datan siirto pois päältä. Joissain puhelimissa on mahdollista kytkeä päälle virransäästötila.


Hanki uusi akku, älä älypuhelinta

 

Kun akun kesto alkaa heiketä, tulee akun uusiminen edullisemmaksi kuin kalliin älypuhelimen vaihto uuteen. Kun akkua ollaan uusimassa pitää varmistaa, että akku on laitevalmistajan hyväksymä.
Sillä varmistetaan se, että akku on oikein valmistettu, kapasiteetti on riittävä ja sitä on turvallinen käyttää.
Laitteet, joissa akku on erillisenä jo myyntipaketissa maksaa 15–65 euroa akun mallista ja kapasiteetista riippuen.
Laitteisiin integroitujen akkujen vaihto vaatii oikeat työkalut ja asiantuntevan koulutetun henkilön tekemään vaihdon. Silloin puhelinta on turvallista käyttää akun vaihdon jälkeen.
Akut näihin laitteisiin asennettuna maksavat noin 45–100 euroa akun mallista ja kapasiteetista sekä vaihtotyön vaativuudesta riippuen.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit