Kari Utoslahti | 2017-06-01
Näytä kommentit
  • 15994uutinen toppilan siilot Toppilansalmen siilotalot vangitsevat katseet. (Kuva: Archeus Oy)

SOK lopetti 1920-luvulla aloittamansa myllytoiminnan Oulussa vuonna 1987.
40 metriä korkeita puolipyöreitä viljasiiloja ei voitu korjata asuntokäyttöön, koska betonirakenteiden rakenteellista toimintamallia ei saatu toimivaksi.
Siksi ne räjäytettiin alas vuonna 2012, ja tilalle tuli ulkonäöltään suojelluista siiloista mallia ottanut rakennus, Oulun Tervahovin Siilot Oy. Siinä kiinni oleva, vuonna 1928 rakennettu Vanhana siilona tunnettu rakennus – Oulun Tervahovin Vanhat Siilot Oy – saneerattiin asunnoiksi.
Kohteet valmistuivat vuonna 2014. Oulun Tervahovin Siiloissa on 95 ja Vanhassa siilossa 64 asuntoa.
Tornitalot ovat moderneja, jotka ovat samalla vanhaa kunnioittavia. Siilojen muoto ensiksi mainittuun saatiin puolipyöreillä parvekkeilla.
Rakennusten erikoisuus ovat korkeat, uniikit loft-asunnot.
– Kahta samanlaista asuntoa ei näistä taloista löydy, sanoo Oulun Tervahovin Siilot Oy:n hallituksen puheenjohtaja Martti Haapala.
Hän mainitsee yhtenä erikoisuutena noin 90-neliöisen yksiön, jossa on kolme kerrosta ja joka sisältää 80 neliön parvekkeen.
– Kaikki siilotalojen asunnot myytiin ajat sitten. Nyt asuntoja ostetaan ja myydään jälkimarkkinoilla. Niiden hintakehitys on ollut toivotun mukainen.
Tavoitteena on hänen mukaan se, että Toppilansalmen siilotalot ovat kaupungin arvostetuin ja halutuin asuinpaikka.
– Hyvä merkki on se, että taloihin on käynyt tutustumassa useampia satoja arkkitehteja ja muita rakennusalan ammattilaisia ympäri maailmaa.
Siilotalojen vaiheet ovat värikkäät, sillä rakentaja Kalevala Rakennus Oy haettiin konkurssiin viime vuoden alkupuolella. Sen taustalla vaikutti rahoitusyhtiö Quorum, joka keräsi kohteeseen varoja institutionaalisilta ja yksityissijoittajilta.
Siilotalojen rakennuttajasta ja rakentajasta aloitettiin loppukesällä 2016 rikostutkinta, jossa yhtiön vastuuhenkilöitä epäillään törkeästä kirjanpitorikoksesta. Siilotalohankkeesta koitui rahoittajille miljoonatappiot.
Konkurssista huolimatta tarvittavat rahat siilotalojen korjaamiseen löytyivät, koska käytössä oli rakennusaikainen vakuus, jota ei ollut vapautettu.

Ranta puistoineen kunnostetaan

Kaupungingeodeetti Kaija Puhakka Oulun yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista on tyytyväinen siitä, että erilaisia ja hienoja asuntoja sisältävät siilotalot on saatu kaupunkiin.
– Ne sijaitsevat historiallisesti arvokkaalla paikalla. Ne ovat tärkeä osa Toppilansalmea, josta tulee ennen pitkää noin 5 000 asukkaan merellinen kaupunginosa.
Kaupunki kunnostaa tänä kesänä Toppilansalmen rannan ja rantapuiston.
Siilojen alueella on valmiiden asunto-osakeyhtiöiden lisäksi kunnostamaton SOK:n vanha myllyrakennus. Sen omistaa konkurssipesä, joka myy sitä aktiivisesti.
– Se on kaavoitettu toimistokäyttöön otettavaksi mutta sinne on mahdollista tehdä myös asuntoja.
Niin ikään siilojen alueeseen kuuluu rakentamaton kerrostalotontti, joka on vuokrattu Skanskalle.
– Lisäksi alueella on entinen kaupunginvarasto, joka on asemakaavassa osoitettu pääosin pysäköintitarkoituksiin.
Lähellä siilojen korttelia ovat SRV:n Satamarannan Masto -työmaa ja Laptin alue, jonka rakentaminen on lähdössä liikkeelle.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit