Sarianna Halonen | 2017-05-18
Näytä kommentit
  • 15861robomies lehtovirta Jani Lehtovirta rakensi yhdessä 20 hengen tiimin kanssa 3,1-metrisen show-robotin. Taidonnäyte on vain opiskelijoiden ponnahduslauta tulevaan. (Kuva: Sarianna Halonen)
  • 15862robomies jani lehtovirta vinkki

Hämmentyneet kasvot katsovat Oulun yliopiston käytävillä liikkuvaa maskimiestä, Jani Lehtovirtaa.
– Ulkoasuni huvittaa ja ihmetyttää useita. Olen joutunut kieltäytymään haastatteluistakin periaatteeni takia. En paljasta kasvojani julkisuuteen, sillä haluan tehdä rajan työn ja yksityisyyden välille, Lehtovirta perustelee.
Lehtovirta odottaa läpimurtoa, sitä hetkeä, kun hän saavuttaa jotain maailmalle kiirivää.
Silloin maskille ja yksityisyydelle voi olla todellinen tarve.
Media on ollut kiinnostunut Lehtovirran touhuista jo pidempään, myös Hollywoodista on kyselty.
Mistä on kysymys?
Robottipuvuista, joita maskin taakse kätkeytyvä 25-vuotias opintojaan viimeistelevä sähköteekkari on valmistanut jo kahdeksan.


Jättiläinen


Viimeisin, 3,1 metriä korkea Teraleon-jättiläinen, on kasattu yliopiston kirjastoon.
Se sisältää muun muassa 50 sähkömoottoria ja 20 metriä led-nauhaa. Runko on alumiinia ja ulkokuori retkipatjaa.
– Siitä tuli yllättäen auton kokoinen, mutta ei onneksi auton painoinen. Se painaa arviolta alle 200 kiloa ja liikkuu pyörillä.
Robotin kädet, pää, jalat ja aseet liikkuvat älypuhelimen ohjauksella.
Robotti rakennettiin 20 hengen teekkaritiimin näpeissä pääasiassa show-käyttöön. Helmikuisen valmistumisen jälkeen sitä on kyselty messuille, yritystilaisuuksiin ja synttärivieraaksi. Kaikkiin pyyntöihin ei ole edes pystytty vastaamaan.
– Vuoden työ kannatti, vaikka usko meinasi välillä loppua, Lehtovirta naurahtaa.


Kipinä


Lehtovirta näkee työlään projektin ponnistuslautana tulevaan.
– Suomen suurin robotti oli tapa näyttää, mitä ihminen voi tehdä. Se toi ammattitaidolleni uskottavuutta ja myös osaamiselleni näkyvyyttä.
Nyt Lehtovirta on työllistänyt itsensä robotiikalla ja sen opettamisella.
Yliopisto on tukenut robottien valmistamista ja alkuvuonna 5. vuoden sähkötekniikan opiskelija työllistyi yliopistolle kehitystiimiin ja opetustehtäviin.
Lisäksi neljän kaveruksen Buutti-yritys järjestää ICT-alan koodaus- ja robotiikkaopintoja pääasiassa nuorille.
– Haluan avata nuorille mahdollisuuksia tutustua tekniikan alaan. Kipinä voi lähteä ihan pienestä, kuten minullakin se syttyi jo lapsuudessa. Abi-vuonna esittelin ensimmäisen moottoroidun pukuni, kun esitin Lordia. Moottorisiivet ja led-valot tekivät kaikkiin vaikutuksen. Siitä onnistumisesta se sitten lähti.


Innovaatio


Lehtovirralla on monta rautaa tulessa ja useita vielä salassa pidettäviä innovaatioita robotiikan suhteen jalostumassa.
Eräs projekti alkaa syksyllä ja Lehtovirta odottaa siitä tulevan kansainvälinen läpimurto. Se on viihdepukujen sijaan jotain sellaista ”vakavampaa”, mikä todella tulee onnistuessaan helpottamaan ihmisen työtä.
– Siinä on haasteita, mutta ne ovat tarkoitettu ratkottaviksi. Uskon, että robotiikalla on suuret mahdollisuudet tulevaan. Meidän tulee vain uskoa tekemiseemme ja yrittää kovemmin.
Maskin takaa huokuu periksiantamattomuus ja into.
– En olisi itsekään uskonut 17-vuotiaana, että työni on 25-vuotiaana liikkua maski päässä yliopistolla ja rakentaa robotteja. Ihan naurettavaa, mutta kaikki on näköjään mahdollista!

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit