Timo Heikkala
Liikkuminen kannattaa. Se virkistää, parantaa kuntoa ja tuo hyvää mieltä. Kevyellä arkiliikunnallakin on paljon suotuisia vaikutuksia. Aina ei tarvitse rehkiä viimeiseen hikipisaraan asti.
Mainiota arkiliikuntaa ovat kävely ja pyöräily. Molemmat ovat kuntoa kohottavia, mukavia ja kaiken lisäksi ympäristöystävällisiä tapoja liikkua lyhyehköjä matkoja paikasta toiseen. Oulussa ne vielä sujuvat ketterästi, sillä kaupunki panostaa paljon jalankulku- ja pyöräteihin.
Kuntokeskus Liikku Oy:n toimitusjohtaja Johanna Riihijärvi kannustaa innokkaasti ihmisiä arkiliikuntaan. Hänen mukaansa se on hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeää kuntoilun ohella. Riihijärvi harmittelee sitä, että arkiliikunnan määrä tuntuu jatkuvasti vähenevän.
”Nykyisin esimerkiksi kuljetaan liikuntaharrastuksiin autolla ja autolla kuskataan lapsetkin harjoituksiin. Ennen lapset hyppäsivät pyörän selkään”, huomauttaa Riihijärvi.
Toimitusjohtaja Riihijärven mielestä jokaisen kannattaisi miettiä, kuinka voisi lisätä liikunnan määrää omien askareidensa lomassa, sillä arkiliikunta muodostaa vakaan pohjan henkilökohtaiselle hyvinvoinnille.
Arkiliikuntakin vaatii oikeanlaisia olosuhteita. Näiden järjestäminen on lähinnä kuntien vastuulla. Tärkeää myös on, että erilaiset palvelut sijoitetaan niin, että ne ovat tavoitettavissa ilman autoa.
Liikuntapaikkojen oltava helposti saavutettavissa
Arkiliikunnan ohella kovatempoisempaakin menoa tarvitaan. Onkin tärkeää, että erilaiset julkiset ja yksityiset liikuntapaikat – vaikkapa luisteluradat, hiihtoladut, tenniskentät, kuntosalit ja uimahallit – ovat kohtuullisen lähellä ja helposti saavutettavissa.
Yksityisten kuntokeskusten asiakasmäärät kasvavat jatkuvasti. Johanna Riihijärvi kertoo, että Suomessa 13,4 prosentilla ihmisistä on tätä nykyä jonkin kuntokeskuksen jäsenkortti. Ruotsissa vastaava luku on 21 prosenttia. Kasvunvaraa meillä siis on.
”Kuntokeskuksissa harjoittelusta on tullut valtavirtaa. Erilaiset ihmiset käyvät niissä sulassa sovussa. Saliharjoittelusta ja ryhmäliikunnasta on myös hävinnyt ajatus siitä, että liikkumassa käytäisiin vain ulkonäön vuoksi”, hän miettii.
Syitä kuntokeskusten suosioon on useita. Johanna Riihijärvi korostaa, että osa esimerkiksi haluaa harjoittelusta tukea jonkin urheilulajin harrastamiseen. Paljon ihmisiä myös hoitaa treenaamalla tuki- ja liikuntaelinten vaivoja.
Muutkin tekijät toki vetävät kuntokeskuksiin. Monille ihmisille ajallisesti rajattu puristus sopii hyvin, useat myös motivoituvat paremmin treenatessaan muiden seurassa ja mukavassa ympäristössä. Keskuksissa on myös tarjolla erilaisia opastavia palveluja.
Johanna Riihijärven mielestä kunnat ja yksityiset kuntokeskusyritykset voisivat tehdä enemmän yhteistyötä. Yritykset voisivat esimerkiksi pyörittää kunnallisia kuntokeskuksia.
”Niiden toiminnasta saattaisi näin tulla tehokkaampaa ja edullisempaa”, hän pohtii.
LIPPORANTA LISÄÄ ASUKKAIDENSA HYVINVOINTIA
Oulujoen suistoalueelle rakentuva Lipporannan asuinalue tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet monipuoliseen liikunnan harrastamiseen ja hyvinvoinnin kohentamiseen. Se sijoittuu kävely- ja pyöräteiden varrelle sekä lähelle palveluja ja monia työpaikkakeskittymiä. Tämä kannustaa hoitamaan asiointi- ja työmatkaliikennettä kävellen tai polkupyörillä.
Lähellä ovat myös muun muassa Nallikarin uimaranta, Raatin urheilustadion ja uimahalli. Jokisuistossa kiertelevät kevyen liikenteen väylät houkuttelevat kuntoa kohottaville lenkeille. Reitin varrella on myös ulkokuntoilupuistoja.
Lipporannan yhteisöllinen Kotikatu365-asumiskonsepti luo edellytyksiä monenlaiseen asukkaiden yhdessä tekemiseen – myös liikkumiseen. Alueen palvelukoordinaattorilla on koulutus ja valmiudet eri-ikäisten liikuntaryhmien ohjaamiseen. Lisäksi asukkaille valmistuu ensi vuoden puolella oma, hyvin varusteltu kuntosali, jossa on saatavilla myös personal trainerin palvelut.
Etusivulla juuri nyt
Näköislehti
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Santeri Hilli asuu kerrostalohuoneistossa Lipporannassa itävaltalais-italialaisen puolisonsa Magdalena Di Lucan ja pariskunnan viisi kuukautta vanhan Lumi-tyttären kanssa.
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
STUDIO TIMO HEIKKALA OY
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Studio Timo Heikkala
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042
Kotikaupungin kuulumiset kerran viikossa keskiviikkoisin
Oululainen Forum24 pureutuu paikallisiin uutisiin, viihteeseen ja mieleenpainuviin tarinoihin. Levikki noin 85 000.
Olemme osa Kaleva Mediaa.
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042