Ruokatoimittaja ja ryhmäliikunnanohjaaja Auli Hassinen julkaisee tänään ensimmäisen keittokirjansa.
Susanna Eksymä
Susanna Eksymä
susanna.eksyma@forum24.fi
– Jos voisin heilauttaa taikasauvaa ja muuttaa jotakin suomalaisten kotikeittiöissä, poistaisin sieltä turhan täydellisyyden tavoittelun ja epäonnistumisen pelon sekä lisäisin ripauksen rohkeutta kokeilla uutta, sanoo oululainen ruokatoimittaja ja ryhmäliikuntaohjaaja Auli Hassinen.
Hassinen tietää omasta kokemuksesta, että parhaat reseptit syntyvät lukuisten yritysten ja epäonnistumisienkin kautta. Hän on laatinut elämänsä aikana satoja, ellei jopa tuhansia reseptejä suomalaisten kotikokkien iloksi.
Parhaiten Auli Hassisen nimi ja reseptit tunnetaan Pohjois-Savossa, jossa pirteä tehonainen veti kymmenen vuoden ajan kansalaisopiston ruokakursseja ja teki Savon Sanomien ruokasivuja.
Sittemmin hänen nimensä on tullut tutuksi myös Kolmiokirjan ruoka-aiheisten aikakausilehtien sivuilta.
Nyt Hassinen on julkaisemassa ensimmäistä omaa keittokirjaansa. Aulin rakkaimmat reseptit -nimeä kantava kirja julkaistaan tänään keskiviikkona.
– Olen koonnut kirjaan koko ruokaurani varrelta reilut kolmekymmentä parasta ja itselleni rakkainta reseptiä, Hassinen kertoo.
– Joukossa on aikaa vaativia, mutta myös nopeita, simppeleitä ja arkea helpottavia ohjeita, kuten vaikkapa lounaspurkkikeitot. Mikä onkaan kätevämpää, kuin kasata purkkiin keittoainekset ja lisätä töissä vain kiehuva vesi, Hassinen vinkkaa.
Hän vannoo myös tahnojen ja dippikastikkeiden nimeen.
– Aina keittiössä ei tarvitse tuhertaa tuntikausia, vaan esimerkiksi illanistujaisten tarjottavaksi riittää iso kulhollinen tapenadea tai pestoa kera rapeakuorisen leivän, Hassinen vinkkaa.
Kirjasta löytyy myös Hassisen oma kaikkien aikojen bravuuriruoka: lohiceviche ja chimichurri.
Kirja ja digiloikka
Hassinen kertoo haudutelleensa ajatusta omasta keittokirjasta jo vuosia. Koronan vapautettua aikaa ryhmäliikunnanohjaajanakin toimivan naisen kalenterista ja lisättyä suomalaisten kotoilu- ja ruuanlaittointoa oli aika kypsä kirjahaaveen toteuttamiselle.
Kirjan myötä Hassinen harppasi myös entuudestaan tuntemattomaan somemaailmaan ja avasi myös aulinkeittiossa.fi -verkkosivun.
– Ennen tätä en ollut verkossa tai somessa, sillä en halua tuhlata arvokasta vapaa-aikaani älylaitteen tuijotteluun. Nyt oli kuitenkin tehtävä digiloikka, sillä näinä aikoina se taitaa olla välttämättömyys jos haluaa brändätä itseään.
Hassinen kertoo missionaan olevan ennen kaikkea suomalaisten arjen ruokahaasteissa auttaminen.
– Toivottavasti jatkossa oululaisetkin tulisivat rohkeasti vetämään minua hihasta ruoka-asioissa. Niin tapahtui usein Kuopiossa, jossa minut tunnetaan aika hyvin. Nautin ihan suunnattomasti, kun saan auttaa ja antaa ruokavinkkejä.
Uudista rohkeasti
Jouluun valmistautuville kotikokeille Hassisella on simppeli neuvo: ota rennosti ja uudista rohkeasti.
– Joulupöytää voisi lähteä suunnittelemaan pohtimalla kaksi asiaa, joista tulee joulufiilis, ja rakentaa loput tarjottavat joulupöytään kokoontuvien lempiherkuista. Hän muistuttaa, että myös perinteisiä joulupöydän herkkuja voi ja kannattaa uudistaa.
– Esimerkiksi perinteiseen joulukinkkuun saa uutta twistiä vaikkapa vaahterasiirappiglaseerauksella perinteisen sinappihunnun sijaan, Hassinen vinkkaa.
Rakkauden perässä
Auli Hassinen kertoo rakastuneensa ruuanlaittoon jo pikkutyttönä.
– Olen kiireisen yrittäjäperheen lapsi ja vanhempani antoivat minulle jo varhain vastuuta perheen ruuanlaitosta. Kipinä syttyi, ja lähdin lukion jälkeen vuoden teologiaa luettuani opiskelemaan kotitalousopettajaksi Helsingin yliopistoon.
Helsingistä elämä vei Hassisen Kuopioon, kunnes neljä vuotta sitten eräällä helmikuisella sunnuntaibrunsilla katseet kohtasivat oululaismiehen kanssa ja rakkaus roihahti ensisilmäyksellä.
– Samana syksynä hyppäsin tyhjän päälle ja muutin Ouluun. Nyt meillä on 1,5-vuotias tytär ja voisin sanoa jo oululaistuneeni, vaikka aluksi rempseänä savolaisena pidättäytyneempien oululaisten joukkoon sujahtamisessa olikin omat haasteensa, hän naurahtaa.
Etusivulla juuri nyt
Näköislehti
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Santeri Hilli asuu kerrostalohuoneistossa Lipporannassa itävaltalais-italialaisen puolisonsa Magdalena Di Lucan ja pariskunnan viisi kuukautta vanhan Lumi-tyttären kanssa.
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
STUDIO TIMO HEIKKALA OY
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Studio Timo Heikkala
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042
Kotikaupungin kuulumiset kerran viikossa keskiviikkoisin
Oululainen Forum24 pureutuu paikallisiin uutisiin, viihteeseen ja mieleenpainuviin tarinoihin. Levikki noin 85 000.
Olemme osa Kaleva Mediaa.
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042