Vieraskolumnit » Samma på svenska

Samma på svenska

Lyly Rajala Julkaistu 12.10.2010 klo 09:18

Kansanedustaja (kok.)
Kansanedustaja (kok.)

Ruotsissa syntyneenä minulla ei ole mitään ruotsinkieltä vastaan. Olen sen sijaan vastaan kaikenlaisia pakkoja ja kielen perusteella saatuja etuja.
Kielessä on virhe. Yksikään 290 000:sta suomenruotsalaisesta ei ole ruotsalainen. Sen sijaan kaikki 500 000 ruotsinsuomalaista ovat suomalaisia.
Maassamme oleva 5 prosentin kielivähemmistö tulee meille kalliiksi jo pelkästään perustuslain vuoksi. Miksi kaikkien täytyy lukea ruotsia jotta voidaan palvella tuota pientä mutta piinkovaa populaatiota.
Heillä on oma puolue RKP, jonka sisältä löytyvät kaikki poliittiset suuntaukset. Puolueen ainoa tehtävä on toimia Suomessa asuvien ruotsinkielisten edunvalvojana.
Hyvin ovat onnistuneet. Hallituksessa ovat istuneet taukoamatta jo vuodesta 1979 milloin minkäkin hallituskoalition apupuolueena mutta vankasti omiensa etuja ajaen.

Vapaus valita on ollut aina yksi mottoni. Miksi ihmeessä lasten on pakko opetella väkisin kieltä jota he eivät tule koskaan tarvitsemaan. Näinä päivinä kielipuolipotilaat perustelevat pakkoruotsia vedoten perustuslakiin. Se on valheellinen vedätys.
Suomeen säädettiin laki ja asetus peruskoulusta vuonna 1968 ja se astui voimaan vuonna 1970. Perustuslakiin ei tuolloin eikä myöhemminkään ole tehty minkäänlaisia muutoksia liittyen ruotsinkielen asemaan.
Ennen peruskoulua olleissa kansa- ja kansalaiskouluissa ei ollut äidinkielen lisäksi mitään kieliä, ei pakollisina eikä vapaaehtoisina. Miksi peruskoulu-uudistuksen jälkeen ruotsi on ollut pakollinen? Tuo pakko aiheuttaa sen että jokin huomattavasti tarpeellisempi kielivaihtoehto jää toteutumatta.
Maamme lasten ja nuorten olisi huomattavasti järkevämpää aloittaa koulussa joku todellinen maailmankieli: englanti, saksa, ranska, venäjä, espanja, kiina tms. tarpeettoman ruotsin sijasta.

Olen ollut Pohjoismaiden Neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja jo neljä vuotta. Kun minut valittiin neuvoston jäseneksi vuonna 2004 vaadin välittömästi tulkkauksen kaikkiin kokouksiin.
En siksi etten osaisi ruotsia vaan korostaakseni suomenkielen merkitystä pohjoismaisena kielenä. Pohjoismailla ei ole kaikille ymmärrettävää yhteistä kieltä. Tanskaan kuuluvien Färsaarten fäärinkieltä eivät ymmärrä edes tanskalaiset. Islanti ja grönlantikin tekee tiukkaa.
Neuvostolla on myös Nuorten Pohjoismaiden Neuvosto. He ovat järkevästi esittäneetkin jo vuosia sitten että kokouskieleksi muutettaisiin englanti. Nuorten järkevä idea ei vaan mennyt läpi.
Miksi 16,8 prosenttia Ylen budjetista menee 5 prosentin kielivähemmistön toimituksille?
Miksi kielivähemmistö pääsee kiintiöiden perusteella huonommilla todistuksilla opiskelemaan?
Miksi yliopistoissa vaaditaan kaikilta virkamiesruotsin tutkinto?
Onneksi Keski-Pohjanmaan suuntautuminen Ouluun saatiin torpattua. Sen jälkeen Ristijärvelläkin jokaisen virkamiehen olisi ollut osattava hyvää virkamiesruotsia.
Erosimme Ruotsin valtakunnasta jo 201 vuotta sitten. Perustuslakia tulee muuttaa niin että kaikki maakuntamme ovat yksikielisiä.
Ahvenanmaa ruotsinkielinen ja loput suomenkielisiä.
Kirjoita kommentti


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Muuten samaa mieltä
Comment
15.10.2010, 12:33:36
Olen muuten täysin samaa mieltä, mutta mielestäni selkeästi ruotsinkieliset maakunnat voisivat pysyä ruotsinkielisinä. Järkevää olisi, jos maakunta olisi enemmistökielen mukaan yksikielinen (suomi tai ruotsi), mutta jos vähemmistökielen osuus on vähintään 20%, niin sitten kaksikielinen.

Hyvä kommentti, Lyly Rajala. Toivottavasti edistät asiaa puolueessasi ja etenkin eduskunnassa ennen ja jälkeen vaalien.
Ruusuja Lyly Rajalalle!
Comment
15.10.2010, 09:50:36
Kiitos todella hyvästä kirjoituksesta!

Meillä vapaaehtoista ruotsia kannattavilla ei ole mitään ruotsia vastaan. On vain aika tunnustaa, että suomalaiset tarvitsevat samanlaisen laajan kielivarannon kuin on muillakin kansoilla ympärillämme - eksoottiset pakot ovat historiaa. Emme ole ruotsinkielistä vähemmistöä vastaan, mutta muillakin kielivähemmistöillä täytyy olla oikeutensa - esimerkiksi päästä virkamiesuralle ilman pakollista ruotsia. Meidän lapsemme ovat yhä monikulttuurisempia, monilla lastenlapsillamme on vanhempiensa perintönä kaksi kieltä ja useampia kulttuureja - ilman ruotsia. Hyväksytään monikielinen tulevaisuus!
Hannu Koho
Comment
14.10.2010, 17:29:38
Kiitos!

Vihdoinkin poliitikolta selvää puhetta maamme kielikoulutuspolitiikasta.
pakkoruotsi valinnaiseksi
Comment
14.10.2010, 10:20:56
Erittäin asiallinen kommentti. Olisipa hienoa jos Kokoomuksesta löytyisi enemmän kielivalinnaisuuden puolesta puhujia. Meidän perheessä pakkoruotsi torppasi tehokkaasti lasten kielivalinnat, pojat olisivat valinneet saksan mutta aika ei riittänyt kun oli pitkä matikka ja englanti. Nuoret harrastavat myös urheilua joten vapaa-aika on tiukilla muutenkin.

Ruotsin kieli on oikeasti pois muista kielistä, näin ainakin meidän perheessä ja veikkaan että monessa muussakin perheessä. Hirvittää ajatellakin maahanmuuttajaperheitä, joissa molemmat kielet on opeteltava: sekä suomi että ruotsi.

Iltalehden kotimaan keskustelussa käydään kuumaa keskustelua ruotsin kielestä, etenkin poliitikkojen kannattaa käydä lukemassa:
http://portti.iltalehti.fi/keskustelu//showthread.php?t=371574
pakkoruotsin poistamista kannattava
Comment
13.10.2010, 21:20:24
Hyvä kirjoitus. Lyly Rajala puhuu asiaa.
Suomi virallisesti yksikieliseksi, suomenkieliseksi maaksi!
Pakkoruotsi pois kouluista ja pakkoruotsi pois virkamiehiltä!
Jarkki fääk
Comment
13.10.2010, 20:08:38
Asiaa! Näin se homma menee.
Last Edit: October 14, 2010, 09:39:33 by Kari Utoslahti  
HUOH!
Comment
13.10.2010, 18:16:59
Itse suomenkielisenä ruotsinkielisessä koulussa opiskelevana, voin sanoa että olen TÄYSIN eri mieltä. Ruotsinkielen osaaminen on rikkaus. Sen kautta on huomattavasti paljon helpompi alkaa oppia näitä muita "maailmankieliä" ja silti ymmärtää toinen toisiamme. Ymmärrän pointin "pakkoruotsin" lopettamisesta, mutta mikäli näin kävisi syntyisi vieläkin suurempi kielimuuri suomenkielisten ja suomenruotsalaisten välille. Muistuttaakseni sinua suomessa vielä muutama vuosi sitten oli maailman ruotsinkielisin kunta (100 % ruotsinkielisiä), kuinka voit muuttaa yli 90% ruotsinkielisen kunnan suomenkiliseksi? Pitäisikö ruotsinkielisten kuntien ruotsinkielisen kunnanvaltuuston kokouskieli olla suomi? Pitäisikö päätökset ruotsinkielisissä kunnissa ilmoittaa suomeksi, jolloin suuri osa varsinkin vanhemmasta väestöstä ei välttämättä ymmärtäisi päätöstä?

Ruotsin kielen "poistaminen" vähentäisi suomen kulttuuripääomaa huomattavasti. Jos et satu tietämään, esimerkiksi Närpiön murre muistuttaa sen verran islantia, että islantilaiset ja närpiöläiset pystyvät ymmärtämään toisiaan.

Syy miksi suomen ruotsinkielisiin kouluihin pääsee helpommin on se, että suomenkieliset eivät vaivaudu opettelemaan ruotsia edes sen vertaa, että kykenisivät ymmärtämään pääsykoekysymyksiä. Niihin, kun saa vastata suomeksi. Näin ollen hakijamäärät ovat pienemmät ja kouluihin pääsee helpommin. Opetuksen taso on täysin sama ja resurssit esim. RUOTSALAISIIN (miksei tanskalaisiin, norjalaisiin) tai suomenruotsalaisiin vieraileviin opettajiin ja professoreihin ovat paremmat yhteisen kielen kannalta.

Terveisin IL
tuohtunut
Comment
13.10.2010, 17:43:28
Suomi on kaksikielinen maa, joka on todella hienoa. Sen ymmärtää valiettavasti vain hyvin harva suomalainen.
Ja se, että olet ollut jo neljä vuotta Pohjoismaiden Neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, etkä puhu ruotsia (vaikka väität osaavasi), on erittäin halveksittavaa. Miksi piillottaa kieliosaamista?
Anja Hirvelä
Comment
13.10.2010, 17:07:34
Lyly on täysin oikeassa!
Jules Lehtonen
Comment
13.10.2010, 16:06:22
Kiitos, kerrankin poliitikolta selvää tekstiä.
Vapaa kielivalinta ry, nyt myös Facebookissa.
Jarmo Ryyti
Comment
13.10.2010, 16:03:47
Täsmälleen noin. Tarvitaan kansan edustajia jotka katsovat suomalaisesta (finsk) näkökulmasta.

http://ryyti.blogspot.com