Poliklinikka » Mitä tekisin viisaudenhampailleni?

Mitä tekisin viisaudenhampailleni?

Antti Peteri. Hammaslääkäri, HLL. Julkaistu 11.06.2012 klo 13:04

Viisaudenhampaat, toisin kuin nimestä voisi päätellä, eivät ole yhteydessä yksilön viisauteen.
Nimitys juontaa juurensa hampaiden puhkeamisajankohtaan eli murrosiän jälkeiseen jaksoon, jolloin oletetaan ihmisen viisastuneen.
Viisaudenhampaat ovat pysyvän hampaiston takimmaiset poskihampaat, joita on yhteensä neljä – kaksi alhaalla ja kaksi ylhäällä.
Suomalaisessa väestössä liki 70 prosenttia noin 20-vuotiaista tarvitsee ainakin yhden viisaudenhampaan poistamista, joka on useimmiten alaviisaudenhammas.
Harvoilla onnekkailla voi puuttua synnynnäisesti jopa kaikki neljä viisaudenhammasta.

Milloin eroon?

Viisaudenhampaan poistaminen voi olla tarpeellista monesta syystä. Ne voivat kasvaa vinoon ja vahingoittaa muita hampaita.
Joskus ne aiheuttavat jatkuvaa ientulehdusta tai eivät mahdu suuhun ja reikiintyvät helpommin vaikean tavoiteltavuutensa vuoksi, koska puhdistaminen on hankalaa.
Jos hammas on puhjennut vaillinaisesti, on mahdollista, että suussa olevat bakteerit aiheuttavat ientaskuun tulehduksen.
Kun tällainen hammas poistetaan, vähenee koko suun bakteerimäärä.
Toisin kuin yleisesti luullaan, puhkeamassa olevat viisaudenhampaat eivät aiheuta alaetuhampaiden ahtautumista.

Jos hammas tulehtuu

Tulehdukselle herkkä alaviisaudenhammas sijaitsee purentatason lähellä, on kallistunut taaksepäin tai on pystysuorassa asennossa.
Myös yläleuan vastapurija voi aiheuttaa ärsytystä ja lisätä näin tulehdusherkkyyttä.
Koska ihminen on kokonaisuus, on todettu, että ylähengitystieinfektiot, stressi, puutteellinen suuhygienia ja väsymys lisäävät myös riskiä tulehdukselle.
Viisaudenhampaan aiheuttama kipu voi usein sotkeutua kasvo- tai korvakipuun.
Puhkeava alaviisaudenhammas voi painaa leuan sisällä kulkevaan hermoon ja aiheuttaa näin oireita kyseisessä leukapuoliskossa.
Kivun iskiessä onkin turvallisinta uskoa itsensä hammaslääkärin huomaan, joka tunnistaa tulehduksen, mikäli sellaista on, ja muut oireet yleensä helposti.
Äkillisiä tulehduksia voidaan ehkäistä poistamalla hampaat hyvissä ajoin.
Poiston tarpeellisuuteen vaikuttaa ennen muuta hampaan asento, joka täytyy tapauskohtaisesti arvioida hammaslääkärin vastaanotolla.
Oireettomia hampaita voidaan poistaa etukäteen elämäntilanteen, yleisen terveydentilan, töiden tai harrastusten niin vaatiessa.
Esimerkiksi ammattiurheilijan on helpompi elää kisakalenterinsa kanssa, kun tulehdusriski on suun sijasta hammaslääkärin tarjottimella.
Hampaiden asennon määrittämiseen tarvitaan, huolellisen tutkimisen lisäksi, koko hampaiston panoraamaröntgenkuva.
Tarvittaessa alaleuan hermokanavan ja juuren suhteen toteamiseksi voidaan tehdä lisätutkimusta myös muilla kuvausmenetelmillä.

Aina ei tarvitse luopua

Viisaudenhampaiden poistaminen suoritetaan yleensä samanlaisessa paikallispuudutuksessa kuin muutkin puudutusta vaativat hampaiden toimenpiteet.
Näkyvät viisaudenhampaat voidaan nyppäistä yleensä pois ilman ongelmia, mutta ikenen alla osittain tai kokonaan olevat hampaan poistaminen vaatii usein leikkauksen.
Joskus hammas joudutaan poistettaessa paloittelemaan poiston helpottamiseksi.
On myös tilanteita, jolloin viisaudenhampaista ei tarvitse luopua.
Yleisimmin näin on, kun hammas on kokonaan luun peittämä, eli näin ollen puhkeamaton, eikä siinä ole oireita.
Poiston aiheuttamat riskit joko paikallisesti tai yleisterveydelle voivat myös olla poiston esteenä.
Kirjoita kommentti


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.