Kolumnit » Vedystä uutta virtaa Oululle

Vedystä uutta virtaa Oululle

Kari Utoslahti Julkaistu 13.08.2012 klo 13:59

Avoin tie – kurkistuksia tulevaisuuteen -kirjassa avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja pohtii keinoja maailmamme parantamiseksi.
Hän laskee, että maapallon voimavarat riittävät siihen, että kaikki ihmiset voivat saavuttaa suomalaisten nykyisen elintason. Tie ei ole helppo, mutta se on mahdollinen.
Miten?
Kehittämällä tiedettä ja tekniikkaa niin, että hommat hoituvat neljäsosalla nykyisistä raaka-aineista, energiasta ja saasteista.
Energiaa tieteilijä tuottaisi nyt ennen kaikkea ydinvoimalla. Se on oiva keino hillitä kasvihuoneilmiötä Kiinan ja muiden nousevien maiden lisätessä rajusti energiankäyttöään.
Uuden polven ydinvoimalaitoksiin liittyy tärkeä bonus. Ne voivat tuottaa sähkön lisäksi vetyä.
Tulevaisuuden autot voisivat kulkea kernaasti bensan sijasta vedyllä. Vetymoottori tuottaa vain energiaa ja vesihöyryä, ei mitään saastuttavaa.

Fennovoiman ydinvoimalaitos nousee tulevina vuosina Oulun lähettyville Pyhäjoelle.
Sähkön lisäksi se voisi tuottaa vetyä ja avata näin mielenkiintoisia kehittämisnäkymiä.
Kiinnostavuutta lisää entisestään se, että vetytalouden innovaatiot eivät rajoitu vain liikenteeseen vaan niitä voidaan hyödyntää myös erilaisissa pien- ja kannettavissa laitteissa, kuten tietokoneissa ja matkapuhelimissa.

Oulun luottamushenkilöt tekivät rohkean päätöksen 1980-luvulla, jolloin tänne päätettiin rakentaa teknologiakylä. Se oli ensimmäinen laatuaan pohjoismaissa.
Vuosien myötä Oulu ympäristöineen nousi merkittäväksi teknologiaosaamisen keskukseksi, jollainen se on yhä Nokian viimeaikaisista synkistä Oulu-uutisista huolimatta.
Nyt päättäjiltä eri sidosryhmineen, joihin kuuluvat muun muassa täkäläisen elinkeinoelämän ja korkeinta opetusta antavien opinahjojen edustajat, vaaditaan samanlaista ennakkoluulottomuutta ja kaukokatseisuutta.
Vetykortti kannattaa kääntää ja katsoa kunnolla.
Kirjoita kommentti


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.